Panningen, Netherlands

Inwoners uit Peel en Maas lanceren een speciale dag voor Limburgers

Vier Limburgers, waarvan twee uit Peel en Maas, hebben een eigen dag voor Limburgers in het leven geroepen: Limburgse Eige-daag (LEI). Ivo Joosten uit Kessel, John Teeuwen uit Beringe, Bart Storcken uit Heerlen en Ralph Bongaerts uit Roggel komen met dit initiatief.
Niels van Rens | 24 november 2022 10:27 | Aangepast op 24 november 2022 10:27
15 december moet dan de eerste LEI-dag zijn. Het moet een dag zijn waar aandacht is voor Limburgse cultuur, muziek, dialect en eten. "Het leek ons een mooi initiatief om dat op vernieuwende wijze te doen. Om maar eens te beginnen met een dag om het te vieren", vertelt mede-initiatiefnemer Ivo Joosten. "Er zijn veel typische Limburgse evenementen en gebruiken. Maar er is geen moment om er één dag per jaar aan te hangen en te denken: waat sjoon eigeluk waat wae allemaol same doon."

Niet koppelen
Op 15 december moet daarbij stilgestaan worden. "We willen het niet koppelen aan een typisch Limburgs evenement zoals de vastelaovend of OLS, want dan lijkt het dat het alleen daar mee te maken heeft", vindt Joosten. "Het gaat veel breder, en het staat los daarvan. December is de tijd waarin mensen veel bij elkaar zijn en het er lekker over kunnen hebben, spelletjes in het dialect kunnen kopen en doen."

Minder professioneel
Zo voelen jongeren zich volgens Joosten vrij om het dialect te gebruiken. "Op een manier die bij hen past. We moeten niet zeggen: dit moet zo, andersom of met trema. Dat gaan ze in de loop der tijd wel leren. Het begint met het gebruik. Dat willen we vooral stimuleren." De initiatiefnemers zijn van mening dat bedrijven het dialect ook meer kunnen stimuleren. "Ik had laatst een gesprek met iemand over dialect in zakelijke context. Die vindt het minder professioneel overkomen. Maar het zit bij onszelf", meent de Kesselnaar.

Schroom afgooien
"Ik heb met één van de mede-initiatiefnemers een presentatie verzorgd bij een businessclub over ons werk. We hebben iedereen één op één gevraagd om het in het dialect te doen. Dat zijn ze helemaal niet gewend. De club kwam iedere maand bij elkaar en dat deden ze altijd in het Nederlands. Nu kon het opeens in het dialect", vertelt Joosten. "Als we het maar vanzelfsprekender vinden en de schroom van ons afgooien. Los van dat het sjiek is als het ooit een vrije dag wordt", zegt hij met een knipoog.

Dialectmuziek
Zo'n vijftien tot twintig partijen hebben aangegeven iets te gaan doen die dag. "Iemand gaat een workshop liedjes schrijven in dialect geven. Een zorgorganisatie heeft miMakker clowns die cliënten toch open kunnen krijgen met behulp van dialectmuziek. Die worden in het zonnetje gezet. Het gaat erom om het dialect van onderop te stimuleren."

Met een speciale website kunnen Limburgers tips vinden wat ze 15 december kunnen doen. "Om ons iets trotser als Limburger te voelen."

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Groen licht voor woningbouwplannen

De gemeenteraad van Peel en Maas is dinsdagavond akkoord gegaan met de komst van woningen in Maasbre...

Nieuwe wethouder is geïnstalleerd: “Mijn droom komt uit”

Natasja Vaasen is dinsdagavond benoemd tot wethouder van Peel en Maas. Een meerderheid van de gemeen...

Vrijwilligers en bewoners van de zonnebloem op boottocht

De tweejaarlijkse eendaagse boottocht voor vrijwilligers en bewoners van De Zonnebloem stond donderd...

Veroordeelde man uit Koningslust niet in hoger beroep tegen celstraf

Huub D. gaat niet in hoger beroep tegen de celstraf die hem op 8 april opgelegd werd. Dat meldt Rech...

Bever rukt op in Limburg: “Maak melding van schade”

Op steeds meer plekken in Limburg zorgen bevers voor overlast en schade. De populatie moet beter beh...

Panningen pakt belangrijke punten in de strijd tegen degradatie

Met nog vier finales te gaan wist Panningen de gasten uit Oploo op de knieën te krijgen. Maar gemakk...