Panningen, Netherlands

Kerkenvisie: wat is de toekomst van de kerken in Peel en Maas?

De presentatie vond plaats in het Kerkboske in Helden Foto: Omroep P&M
Het aantal bezoekers loopt terug, elk jaar wordt verlies gemaakt en het draagvlak voor het geloof neemt af. De kerken in Peel en Maas zitten in zwaar weer. Een werkgroep stelde een kerkenvisie op, die vrijdag werd gepresenteerd. Belangrijkste conclusie: er moet nu iets gebeuren, want de kerken houden zichzelf niet meer overeind.
De redactie | 13 mei 2022 23:03 | Aangepast op 13 mei 2022 23:03
De opdracht van de werkgroep was om de huidige situatie van de gebedshuizen in Peel en Maas, dus ook de moskee en de gebedsruimte van de Jehova’s getuigen, in kaart te brengen en de toekomst te schetsen.

Afname aantal bezoekers
Het is geen geheim dat de kerken iets moeten gaan doen. Elke dorpskern heeft momenteel een kerk. Er gaan 40 tot 60 mensen per week naar een van de missen in de grotere kernen. In de kleine kernen wonen maximaal 10 mensen een mis bij. Tijdens de coronacrisis is dat verder gedaald.

Invulling
De komende jaren moeten de parochieclusters en het bisdom op zoek naar nieuwe invullingen voor de gebedshuizen. De belangrijkste aanbeveling van de samenstellers van het rapport is het vergroten van het draagvlak en uitbreiden van de activiteiten in de kerken. “Betrek meer mensen, ook al staan ze los van de kerkgemeenschap”, zo vertelt Jos Pouls, lid van de werkgroep kerkenvisie.

Wonen of horeca?
Mogelijkheden voor een invulling zijn het realiseren van woningen, culturele ruimten of het laten vestigen van horeca. Enkele jaren geleden waren er plannen om een huisartsenpraktijk te vestigen in de kerk in Beringe. Dat plan werd uiteindelijk niet gerealiseerd. “Toch is dat een van de mogelijkheden die we de komende jaren nog meer gaan zien”, vertellen Robert Beelen en Raymond Smolenaers van de Thallia Groep, over de manier waarop architecten bezig zijn met het herbestemmen van kerken.

Aanspreekpunt
De werkgroep adviseert om een team op te richten dat vragen kan beantwoorden wanneer kerkbesturen een nieuwe invulling van het gebouw willen hebben. Daarnaast wordt geadviseerd om één vast aanspreekpunt bij de kerk en gemeente aan te stellen. Wanneer een gebedshuis verdwijnt, moet er in elke kern een ruimte blijven om een kaars te branden.

Rijksmonument
In het rapport wordt niet gesproken over welke kerken moeten gaan sluiten. Wel wordt er een verdeling gemaakt tussen de verschillende kerken. Vier kerken zijn Rijksmonument en mogen dus niet zomaar worden afgebroken of worden aangepast. De kerken in Egchel, Koningslust en Kessel-Eik hebben minder historische waarde.

Tijdens de presentatiemiddag gaven ook deken Wilson Varela en Geert Schmitz, van de gezamenlijke dorpsoverleggen, hun visie op de toekomst van de gebedshuizen.

Inwoners die de kerkenvisie willen ontvangen, kunnen een mail sturen naar: kerkenvisiepeelenmaas@gmail.com
Het rapport in boekvorm Foto: Omroep P&M

Lees meer over:

Kerkenvisie|Kerken|Kerk|Moskee|

Lees ook

Moskee organiseert iftar voor de buurt

De Assalaam moskee in Panningen nodigde buurtbewoners, verenigingen en vertegenwoordigers van de gem...

Bisdom roept op: denk na over toekomst kerkgebouwen

Het bisdom Roermond heeft alle parochiefederaties in Limburg gevraagd om een toekomstvisie op te ste...

Moskeeën in Limburg voeren actie voor Marokko

Alle Limburgse moskeeën staan komende vrijdag stil voor het rampgebied in Marokko. Dat heeft de over...

Zes partijen melden zich voor herbestemming Baarlose kerk

Zes partijen hebben zich gemeld om een nieuwe invulling te geven aan de kerk in Baarlo. Om welke pla...

Adventsactie parochies Peel en Maas voor goede start

De adventsactie in de parochies van Peel en Maas heeft dit jaar als thema 'Een goede start voor iede...

Missen op andere locaties vanwege hoge energieprijzen

Lagere temperaturen of zelfs geen mis meer in de kerk. Het zijn maatregelen die de kerken nemen vanw...