Panningen, Netherlands

Musschenberg Kessel-Eik in ere hersteld

De Musschenberg beschikt weer over een vrij uitzicht op de Maas. foto: Youri Buis
De Musschenberg in Kessel-Eik is in ere hersteld. Vroeger was het normaal om op deze plek van het uitzicht te genieten, maar de laatste jaren lag het natuurgebied er heel anders bij. Dankzij de inzet van een werkgroep en bewoners van Kessel-Eik ziet het natuurgebied er weer als vanouds uit.
Youri Buis | 4 oktober 2023 16:25 | Aangepast op 4 oktober 2023 15:52
Groene hart
“Welkom in Kessel-Eik!”, roept Jeanne Hesen trots bij het betreden van de Musschenberg. Zij is één van de vijf leden van de gelijknamige werkgroep. “We zijn heel blij dat we nu zo ver zijn gekomen met de uitvoering. Dit is een onderdeel van een groot plan, het groene hart van de Musschenberg”, vertelt Hesen. Toen het Dorpsoverleg van Kessel-Eik zo’n vijf jaar geleden de wensen van inwoners inventariseerde, zijn er verschillende werkgroepen opgestart, waaronder de werkgroep ‘Musschenberg’. “Met als doel om het weer in de oude staat te herstellen, zo goed en slecht als dat gaat”, zegt Jan Reinders, een ander lid van de werkgroep.

Wachten
Zoals de Musschenberg er de afgelopen jaren uit zag, wil Kessel-Eik niet meer. Om het gebied aan de Maas in de oude staat te herstellen, was ondersteuning van de gemeente, provincie en andere partijen nodig. In totaal is de werkgroep ruim 4,5 jaar met dit proces bezig geweest. Die periode bestond vooral uit veel geduld hebben, vertelt werkgroeplid Miranda Reinders. “Je hebt mails verstuurd en dan moet je wachten, een week is niks. Dan is het vakantie, dan nog even wachten, dan moet je weer andere personen benaderen… dat duurt gewoon allemaal lang”.

Geocaching
De Musschenberg is bij uitstek een ideale locatie voor toeristen, maar toch vooral voor de eigen dorpsbewoners. Cindy Willemsen zegt dat de werkgroep meerdere plannen heeft voor de omgeving, buiten de fiets- en wandelroutes die er al zijn. “Een aanlegsteiger en er komt een inlaadplaats voor boten bij”, zegt het werkgroeplid. Het kleine recreatieoppervlak even verderop wordt voorzien van bankjes en ook aan de jonge generatie wordt gedacht. “Wij willen ook geocaching opzetten zodat de jeugd een leuker doel heeft om de wandelen”. Geocaching is een activiteit waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-functie.

Waarschuwingsborden
Het vrije uitzicht op de Maas is terug, maar helemaal af is de hernieuwde Musschenberg nog niet. De laatste details moeten nog worden aangebracht, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden en een railing. Zwemmen in het Maaswater is namelijk niet toegestaan vanwege de sterke stroming bij de Musschenberg. De plek is al toegankelijk voor bezoekers.

Lees meer over:

Kessel-Eik|Musschenberg|

Meest gelezen

DES Group neemt Regio Service over

De redactie | 30 nov 2023 13:55

Atje vur Adje wint liedjesavond Dörper Kuus

Bregje Deckers | 26 nov 2023 11:54

Lees ook

Huis van stro in Kessel-Eik definitief

Aan de Lanterdweg in Kessel-Eik wordt momenteel hard gewerkt aan een huis van stro. Koen Sweelssen e...

Werkzaamheden Musschenberg in Kessel-Eik van start

Bij de Musschenberg in Kessel-Eik is dinsdag een start gemaakt met het afgraven van de kleilaag met ...

Woningen op de plek van kerk? “We krijgen er iets moois voor terug”

Jarenlang werd er geen woning in Kessel-Eik gebouwd. Tot grote ergernis van de inwoners en het dorps...

Lokale artiesten op Kessels Pleinfestijn brengen dorpsgevoel terug

Het Kessel en Eiks Pleinfestijn moet de saamhorigheid in het dorp terugbrengen. De tweede editie von...

Masterplan om meer woningen in Kessel-Eik te realiseren

Er wordt werk gemaakt om meer woningen in Kessel-Eik te realiseren. De gemeente Peel en Maas en het ...

Tweede editie van het Kessels en Eiks Pleinfestijn

Het jaarlijks terugkerende dorpsfeest in Kessel krijgt een tweede editie. Zaterdag wordt het ‘Kessel...