Panningen, Netherlands

Contactverbod van 20 jaar voor Panningenaar die gemeente stalkte

De uitspraak vond plaats in de rechtbank van Roermond. foto: Unsplash
Een man uit Panningen heeft een contactverbod van 20 jaar opgelegd gekregen voor het juridisch stalken van de gemeente Nederweert. De man heeft bij die gemeente een verleden als oud-milieuambtenaar.
Youri Buis | 1 februari 2024 15:10 | Aangepast op 1 februari 2024 15:10
Ontslag
De Panningenaar werd vijftien jaar geleden ontslagen bij de gemeente Nederweert en kon dat niet verkroppen. Hij deed kennis op tijdens een studie bestuursrecht en zette deze op obsessieve wijze in tegen zijn oud-werkgever. Zo stuurde hij meer dan duizend brieven aan gerechtelijke instanties en andere bureaus, waarin hij Nederweert beschuldigd van onder meer liegen, handelen in strijd met de wet, smaad, corruptie en discriminatie. Ook deed hij ruim honderd verzoeken om diverse stukken openbaar te maken.

Juridische stalking
Tijdens de procedures die volgden is volgens de rechter nooit gebleken dat de man gelijk heeft. Mogelijk is er sprake van psychische problemen. Volgens de rechter lijkt de Panningenaar zelf ervan overtuigd te zijn dat hij een gerechtvaardigd doel nastreeft. De rechtbank noemt zijn gedrag juridische stalking.

Contactverbod
In 2019 legde de rechter al een beperkt contactverbod aan de man op, maar daar hield hij zich niet aan. Daarom legde de rechter meerdere dwangsommen op. De man uit Panningen vond die onterecht en eiste 24.000 euro terug, waarmee het contactverbod wederom niet werd nageleefd. Nederweert besloot vervolgens in te zetten op een nog strenger contactverbod.

5000 euro per keer
De rechtbank in Roermond gaat daar dus in mee door een contactverbod van 20 jaar op te leggen. Als de man zich daar niet aan houdt, moet hij per keer een dwangsom van 5000 euro, met een maximum van 250.000 euro, betalen.

Lees meer over:

Contactverbod|Rechter|Stalking|

Lees ook

Kesselnaar verdacht van gooien vuurwerkbom naar woning advocate

Een 46-jarige man uit Kessel wordt ervan verdacht vorig jaar een vuurwerkbom te hebben gegooid naar ...

Raad van State buigt zich over illegaal opereren biomassacentrale Maasbree

Een juridische strijd gaat voort rondom biomassacentrale TBM in Maasbree. Het bedrijf opereert sinds...

Veersepad Kessel: gelijk van rechter blijft zonder gevolgen voor nieuwbouw

De rechter heeft inwoners van Kessel die strijden tegen de komst van een zorgcomplex aan het Veersep...

Reuvernaar veroordeeld voor opzetten drugslab

Een man van 37 jaar uit Reuver heeft een celstraf gekregen van vier jaar voor betrokkenheid bij een ...