Heldens deed een oproep aan kunstenaars en kleiliefhebbers om mee te doen aan het project, en daar werd breed gehoor aan gegeven. Zowel ervaren keramisten als beginnende deelnemers sloten zich aan, met leeftijden variërend van 11 tot bijna 70 jaar. Ook het Grescollege droeg bij aan het project.
Band met gemeente
Wat de deelnemers verbindt, is hun band met Beesel, Reuver, Offenbeek of het kerkdorp zelf. Sommigen grepen de kans aan om zich creatief te uiten met een knipoog: “Ik was even bang dat iedereen met draken zou aankomen,” grapt de organisator, “maar het tegendeel bleek waar. De creativiteit was verrassend en veelzijdig.”
Gemeenschapszin
De expositie weerspiegelt niet alleen artistieke expressie, maar ook een diepgewortelde gemeenschapszin. “Wat me opviel in Beesel is hoe gemakkelijk mensen nieuwkomers opnemen. Als je hier de moeite doet om erbij te horen, dan ben je ook welkom. En dat mag op je eigen manier", zegt een deelnemer.
Jeugdherinneringen
Een deelnemer die zelf niet in Beesel woont, maar wiens vader uit het dorp komt, vertelt hoe zijn werk verwijst naar zijn jeugdherinneringen aan de Hoogstraat. “Mijn opa en oma woonden daar, en met de negen kleinkinderen bouwden we hutten met touwen en stokken. Dat zijn voor mij de wortels met Beesel.”
Een ander werk beeldt de contouren van de voormalige gemeente Beesel uit, met binnen die grenzen een mozaïek van structuren, kleuren en verhalen. “Je ziet zelfs een kleine inkeping die Kessel voorstelt – een historisch stukje grondgebied dat bij Peel en Maas hoort vanwege de veerpont.”
Gemeenschap
De tentoonstelling laat niet alleen zien wat 750 jaar Beesel betekent, maar ook hoe sterk het gevoel van gemeenschap en verbondenheid is. Of zoals de burgemeester het verwoordt: “Er is een hele voorzichtige trots in Beesel. Heel bescheiden, maar misschien mogen we best wat minder bescheiden zijn.”