Panningen, Netherlands

Nat Dubbroek zorgt voor droge voeten elders

Door het veranderende klimaat hebben we in ons land vaker te kampen met wateroverlast en op andere momenten juist met droogte. Om die reden worden natuurgebieden gebruikt om water op te vangen en vast te houden. Een van die gebieden is Dubbroek in Maasbree.
De redactie | 3 oktober 2023 14:21 | Aangepast op 3 oktober 2023 14:21
Dubbroek is een oude Maasbedding en natuurgebied van zo’n 148 hectare groot en eigendom van het Limburgs Landschap. Het natuurgebied ligt tussen de dorpen Baarlo, Maasbree en Hout-Blerick en is een van de door de provincie Limburg aangewezen Natte Natuurparels. In deze gebieden wordt werk gemaakt met het verbeteren van het grondwaterpeil en de kwaliteit van het water.

Waterhuishouding
Nu wordt er volop gewerkt aan de waterhuishouding binnen Dubbroek. Beken en sloten die honderden jaren geleden gegraven zijn om het gebied klaar te maken voor de landbouw worden gedempt. Het gevolg hiervan is dat het natuurgebied weer drassig wordt omdat het water niet meer kan wegstromen. Een bijkomend gevolg is dat het kwelwater dat omhoog komt niet meer wegstroomt. Met die ingrepen gaat Dubbroek terug naar de situatie voordat de mens het aanpaste om landbouw mogelijk te maken.

Historisch moment
Een van die gedempte beken is de Springbeek. ‘Het is een historisch moment’, zegt een buurtbewoner in het gebied. ‘Ik woon hier mijn hele leven al. Vroeger was er niet zoveel aandacht voor de natuur. De landbouw was het belangrijkste, nu zien we dat natuur en landbouw ook goed samen kunnen. Ik vind dat het mooi wordt’. Daar sluit Daan Bouten, projectleider van het Limburgs Landschap zich bij aan. ‘Het was al een mooi gebied, maar het wordt alleen maar mooier. Het wordt natter en de hoop is dat er meer planten en diersoorten komen.’

Extreem weer
Meer plant-en diersoorten is niet de belangrijkste reden dat het gebied is aangepakt. ‘We krijgen door klimaatverandering vaker te maken met extreem weer. Het hoogwater van twee jaar geleden is daar een voorbeeld van. Niet dat we dat in de toekomst met deze ingreep kunnen voorkomen, maar het helpt wel en het verbetert de waterhuishouding’, zegt Bouten.

Deltaprogramma
Door de toewijzing van de status Natte Natuurparel kan Dubbroek rekenen op geld van de Rijksoverheid. Het project wordt betaald vanuit het Deltaprogramma voor de Hoge Zandgronden, een landelijk programma om de kwaliteit van het zoetwater te verbeteren. Momenteel zijn de werkzaamheden nog volop aan de gang. De verwachting is dat de Natte Natuurparel Dubbroek eind dit jaar klaar is voor de toekomst.

Lees meer over:

Dubbroek|Maasbree|

Lees ook

Vrachtwagen vat vlam op A73 bij Maasbree

Een vrachtwagen is woensdag in brand gevlogen op de A73 bij de afrit Maasbree. Daardoor ontstond er ...

Auto rijdt rotonde in Maasbree op

Een personenauto heeft dinsdag de bocht op een rotonde in Maasbree gemist. De auto belandde in de st...

Personen bekeurd voor overlast in Maasbree

Twee personen hebben in de nacht van maandag op dinsdag overlast en rommel veroorzaakt aan de Dorpst...

Nieuwe weg voor uitbreiding bedrijventerrein in Maasbree

Voor de uitbreiding van bedrijventerrein De Schor in Maasbree stelt het college van Peel en Maas voo...

Naat2 wint liedjesavond Maasbree

De groep Naat2 (Naat kwadraat) heeft zaterdagavond de liedjesavond van Maasbree gewonnen. Met het nu...

Aanhouding wegens huiselijk geweld in Maasbree

In Maasbree heeft de politie een persoon aangehouden wegens huiselijk geweld. Dat melden wijkagenten...