De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 24 juni.
Onderzoek
Na het faillissement van de exploitatie-BV in 2024 werden verschillende toekomstscenario’s onderzoht, van sluiting tot verkoop. Het college kiest nu voor behoud in publiek eigendom, met beheer door vrijwilligers en ondersteuning van enkele professionals. Er komt ruimte voor rondleidingen, exposities, concerten en vergaderingen, maar de reguliere horeca wordt sterk teruggebracht.
“We willen de cultuurhistorie meer centraal zetten. Het kasteel heeft een rijksmonumentenstatus, ligt op een historische plek aan de Maas en vertelt het verhaal van honderden jaren geschiedenis. Daar willen we meer op inzetten,” zegt wethouder Natasja Vaasen.
Jaarlijkse steun en ondersteuning
Het college stelt voor om vanaf 2026 jaarlijks € 160.000 te reserveren voor exploitatie en beheer. Daarnaast wordt € 60.000 per jaar uitgetrokken voor groot onderhoud. De invulling ligt grotendeels bij de stichting Behoud Kasteel De Keverberg, die het beheer oppakt met inzet van vrijwilligers, ondersteund door een aantal vaste krachten. Het kasteel zal dan van mei tot en met oktober open zijn. In de wintermaanden alleen in de weekenden. Volgens het plan moeten jaarlijks zeker 22.500 bezoekers het kasteel aandoen, met zo'n 60 activiteiten per jaar. Er liggen volgens wethouder Vaassen nog veel kansen om het kasteel verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld in samenwerking met toeristische initiatieven in Peel en Maas.
Horeca afgeschaald
De horeca wordt teruggebracht tot een bescheiden aanbod. “Denk bijvoorbeeld aan een koffiemachine, waar bezoekers zelf hun drankje kunnen halen” aldus Vaasen. Ook zou de samenwerking met horeca-ondernemers in Kessel worden gezocht. Vergaderruimtes en feestzalen blijven wel beschikbaar voor verhuur aan derden. Twee tot drie externe ondernemers krijgen straks de mogelijkheid om de ruimtes aan te bieden aan gezelschappen.
Toekomstige opties open
Hoewel het college de voorkeur uitspreekt voor dit scenario, liggen de andere opties, waaronder verkoop, ook voor de gemeenteraad op tafel. “Maar,” benadrukt Vaasen, “als we voorwaarden stellen aan openstelling of cultuur, drukt dat de verkoopprijs. Dat maakt verkoop financieel minder aantrekkelijk.”
Raad
Als de raad akkoord gaat met dit plan, wordt tot en met 2028 dit scenario uitgevoerd en gemonitord. Daarna kijkt de gemeente of er bijsturing nodig is. Hoe snel de deuren bij groen licht weer open kunnen, is afhankelijk van het opstarten van de nieuwe organisatie en het mobiliseren van vrijwilligers.