Het bankje werd maandag feestelijk onthuld door burgemeester Bob Vostermans en kinderburgemeester Stan Gubbels. Op het houtwerk staat de tekst ‘Wil je samen spelen?’
Meedoen en jezelf zijn
De Omniraad, een groep kinderen die meedenkt over de school, kreeg de opdracht na te denken over het thema vrijheid. Samen zochten ze online naar ideeën. “We vonden het bankje een mooi idee. Het past bij vrijheid, want vrijheid is ook dat je mee mag doen en jezelf mag zijn,” zegt een van de leerlingen. Een ander lid van de raad vult aan: “We willen dat iedereen zich fijn voelt op school. Het bankje laat zien: ik wil meespelen, maar het lukt even niet. Andere kinderen kunnen dat zien en helpen.”
Eenzaamheid
De Omnibus heeft van tevoren onderzoek gedaan naar de eenzaamheid onder leerlingen op de school. “We hebben kinderen gevraagd of ze zich weleens eenzaam voelen tijdens het buitenspelen. En daaruit bleek dat dat inderdaad soms zo is,” legt kinderburgemeester Stan uit, die ook onderdeel van de Omniraad uitmaakt. “Daarom dachten we: als je je alleen voelt, kun je op het bankje gaan zitten. Zo zien anderen dat je mee wil spelen.” Het bankje zit in ieder geval prima, vindt Stan. “Het zit ook nog eens lekker, dus het is goedgekeurd!”
Een andere leerling uit de Omniraad schetst hoe het is om je eenzaam te voelen op school. “Het is niet leuk als je pauze hebt en je bent alleen. Bijna alle kinderen kijken uit naar de pauze, maar als je niemand hebt om mee te spelen, is dat niet leuk.” Het signaleren van medeleerlingen die zich alleen voelen, is een belangrijke stap. Bij sommige kinderen lukt dat goed. “Ik zie soms kinderen op het schoolplein die niks te doen hebben. Dan is het fijn dat er nu een plek is waar ze kunnen zitten.”
Tentoonstelling
Niet alleen het bankje stond maandag in de schijnwerpers. De hele school werkt deze periode aan het thema vrijheid en daarom is er een tentoonstelling gemaakt. Die laat zien hoe belangrijk vrijheid is en hoe dat er in het dagelijks leven uitziet. “We hebben elk jaar een schoolbreed thema. Dit jaar is dat vrijheid,” legt leerkracht Maud Peeters uit. “De onderbouw kijkt naar vrijheid in reizen en de middenbouw leert over politiek en stemmen. De bovenbouw verdiept zich vooral in de tijd van de Tweede Wereldoorlog.”