Varela ontving het nieuws tijdens de paasmis in Tienray, waar hij voorging in de viering. “Halverwege de mis kreeg ik berichten van vrienden en bekenden. Aan het einde kon ik het verdrietige nieuws met de aanwezigen delen en meteen ook samen met hen bidden voor de paus,” vertelt hij.
Onverwacht
De dood van paus Franciscus kwam voor Varela onverwacht. “Ik was meteen verdrietig. Nog zondagmiddag had ik gekeken naar de pauselijke zegen. Toen ik het bericht over zijn overlijden las, wilde ik eerst zeker weten dat het klopte. Daarna voelde ik hetzelfde als toen Johannes Paulus II overleed in 2005, ook in het oktaaf van Pasen. Zo’n moment voelt alsof je je vader verliest.”
Ontmoetingen
Varela ontmoette paus Franciscus meerdere keren in Rome, zowel tijdens bijeenkomsten als bij persoonlijke audiënties. “Hij was een echte herder, een dorpspastoor. Op zijn best als hij sprak over barmhartigheid en vergeving,” zegt deken Varela. “Hij vertelde graag verhalen uit zijn tijd als bisschop in Buenos Aires. Over mensen die hem vertelden dat God álles vergeeft, want anders zou de wereld niet kunnen bestaan. Zulke eenvoud, zulke diepgang.”
Vergeving
Die nadruk op vergeving raakte Varela persoonlijk. “De paus zei: vergeving is de lucht die we moeten inademen. Dat heeft me gevormd in mijn eigen roeping. Hij herinnerde ons eraan dat we als kerk, als mensen, geroepen zijn om te vergeven.”
Zaterdag
De uitvaart van paus Franciscus vindt zaterdag plaats, op Koningsdag. In de kerk van Horst, en ook elders in de regio, kunnen mensen een kaarsje opsteken. “We bidden deze week elke dag in de eucharistie voor hem,” zegt Varela. “We zijn verdrietig om zijn heengaan, maar ook vol vertrouwen. De barmhartige God waar hij zo vaak over sprak, mag hij nu van aangezicht tot aangezicht ontmoeten.”
Herder
Over een mogelijke opvolger zegt Varela: “Ik hoop op een herder, iemand die in ons midden staat en ons de weg wijst. Geen perfecte paus – die bestaat niet – maar iemand die luistert naar Gods stem en ons helpt dat ook te doen.”