Panningen, Netherlands

Tijdelijke locatie in beeld voor kinderopvang Oppe Egchelsehei

De spanning loopt hoog op in Egchel. Oppe Egchelsehei, een opvang van kwetsbare kinderen, moet dicht nadat de buren een klacht indienden bij de gemeente. Na onderzoek door de gemeente werd geconcludeerd dat de opvang illegaal opereert en moet sluiten. Inmiddels is er een alternatieve tijdelijke locatie in beeld.
Youri Buis | 20 september 2024 17:03 | Aangepast op 20 september 2024 17:03
Illegaal
Ruim een jaar geleden begon Heddeke Zeegers haar kinderopvang Oppe Egchelsehei aan de Roggelseweg. De ruime woning met boerderij en speeltoestellen biedt een huiselijke omgeving voor de kinderen met een rugzakje. Ambtenaren van de gemeente Peel en Maas waren enthousiast over het concept en niets leek Oppe Egchelsehei in de weg te staan. Dat veranderde abrupt toen in maart dit jaar andere ambtenaren voor de deur stonden. De mededeling die zij voor Zeegers hadden kwam als donderslag bij heldere hemel: de kinderopvang opereert illegaal en moet sluiten.

Stankcirkel
“Vorig jaar heb ik iemand van de gemeente hier gehad en toen leek het allemaal te kunnen. Nu blijkt het toch anders te zijn”, vertelt Zeegers. “Ik was van mening dat ik binnen het bestemmingsplan viel: een bedrijf aan huis in het buitengebied. De gemeente gaf aan dat kinderopvang daar niet onder valt en dan moet er een vergunning aangevraagd worden. Maar men zegt dat ik die niet kan krijgen vanwege de stankcirkel”, vervolgt ze. Op 12 augustus ontving ze een brief met de mededeling dat ze binnen acht weken moet sluiten.

Randvoorwaarden
Volgens wethouder Natasja Vaasen ging de gemeente ervan uit dat Zeegers aan de randvoorwaarden voldeed. Na de melding van de buren, die een veulenopfokbedrijf en schapenhouderij hebben, is daar opnieuw onderzoek naar gedaan. “De mensen van onze afdelingen zijn gefocust op het uitvoeren van de wet. Zij houden de kwaliteit van de zorg in de gaten en kijken ook of iedereen voldoet aan de voorwaarden om in de jeugdzorg te mogen werken. Maar wij kijken niet naar ruimtelijke ontwikkeling, dat is eigenlijk de verantwoordelijkheid van de aanbieder”, aldus wethouder Natasja Vaasen.

“Toen de vraag werd gesteld of alle voorwaarden op orde waren, is heel sterk bevestigd dat dat het geval was”, gaat Vaasen verder. “Stel je voor dat ze (Oppe Egchelsehei, red.) het niet wisten, dan hadden we geadviseerd om met collega’s het gesprek te voeren om dat vervolgens op orde te krijgen. In zo’n scenario maak je even een terugtrekkende beweging en wacht je tot alles in orde is. In dit geval gingen we er gewoon vanuit dat dat zo was.”

Gewonde dieren
De buren laten weten boos te zijn. Veulens van het bedrijf zouden schrikken van de kinderen die bij Oppe Egchelsehei komen en er zouden dieren gewond zijn geraakt. Ook de eigenaren zelf zouden verwondingen hebben opgelopen.

Peggy is zelfstandig zorgverlener en zij is betrokken bij de situatie van de jonge Amy, die elke week naar Oppe Egchelsehei komt. Peggy heeft begrip voor de bezwaren van de buren, maar ze heeft ook zo haar bedenkingen. “Ergens snap ik het wel. Wat ik wel vreemd vind, is dat de gemeente er sinds het begin bij betrokken is”, zo doelt Peggy op de ambtenaren die vorig jaar enthousiast reageerden op het plan van Zeegers. “Het belangrijkste is dat het voor kinderen gewoon de plek blijft. Deze kinderen kunnen vaak nergens anders terecht. Ze hebben een zorgvraag of indicatie die niet overal passend is. Hier wordt het passend gemaakt.”

Meedraaien in gezinsleven
Voor enkele ouders van kinderen die Zeegers opvangt, zou een sluiting van de opvang een mokerslag zijn. De ouders van Amy hebben een lange zoektocht achter de rug en willen niet denken aan de gevolgen als Oppe Egchelsehei daadwerkelijk dicht moet. “We hebben elf jaar lang gezocht naar een passende plek en die hebben we hier vorig jaar gevonden”, vertelt Amy’s moeder emotioneel. “Amy heeft op drie crisisplekken gezeten, in totaal bijna zestien weken. Heddeke heeft ons hele gezin al die tijd goed begeleid.” Een andere moeder prijst vooral de zorg aan huis bij Oppe Egchelsehei. “Mijn kinderen mogen meedoen in het gezinsleven en elders heb je toch meer klinische begeleiding. Dit is gewoon uniek.”

Neutrale houding
Het voornemen om de zorgboerderij te sluiten leverde onrust op bij ouders en inwoners, terwijl de boosheid bij de buren niet minder wordt. Wethouder Vaasen hoopt dat de maatschappelijke onrust snel verdwijnt. “Als gemeente zijn we er voor alle mensen, dus wij nemen een neutrale houding aan. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal en ik hoop dat mensen zich realiseren dat achter die verhalen ook mensen en kinderen zitten”, verklaart Vaasen, die laat weten dat Oppe Egchelsehei waarschijnlijk een alternatieve tijdelijke locatie heeft gevonden.

Tijdelijke locatie
Zeegers bevestigt een alternatieve locatie op het oog te hebben om Oppe Egchelsehei tijdelijk voort te zetten. Ze wil niet delen om welke locatie het precies gaat, maar alle seinen staan volgens haar op groen. Ook de gemeente is optimistisch gestemd. “We hebben deze keer aan de voorkant mee kunnen kijken en hebben daar in beginsel positief op gereageerd”. Dat betekent wel dat het allemaal vóór 8 oktober gerealiseerd moet zijn, dat is een harde deadline”, aldus Vaasen. “Maar nogmaals: de dagbesteding is heel enthousiast en wij zijn dat ook. Mogelijk kunnen we hiermee een jeugdvoorziening in Peel en Maas behouden en dat juich ik altijd toe.”

Lees ook

Hoe gaat het nu verder met failliet Kasteel de Keverberg?

Op een enkeling na die door de kasteeltuin wandelt, is het rustig bij De Keverberg in Kessel. Sinds ...

Gemeente Peel en Maas in hoger beroep tegen rechterlijke uitspraak over sportsubsidie

De gemeente Peel en Maas gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank voor een subsidie ...

Peel en Maas onderzoekt toekomst glastuinbouw samen met tuinders

De gemeente Peel en Maas is gestart met een project om het beleid voor glastuinbouw te evalueren. He...

Extra controles op inpassing groen bij bedrijven in buitengebied

De gemeente Peel en Maas gaat extra controleren of bedrijfslocaties in het buitengebied zich houden ...

Actiegroep houdt enquête over uitbreiding varkensstallen: wat willen Egchelnaren?

De actiegroep Big Pig City gaat onder inwoners van Egchel peilen wat zij vinden van de beoogde uitbr...

Ruim 900 inwoners van Peel en Maas leven in armoede

In 2023 leefden twee procent van de inwoners in de gemeente Peel en Maas in armoede. Dat komt neer o...