Panningen, Netherlands

Woningen op de plek van kerk? “We krijgen er iets moois voor terug”

Jarenlang werd er geen woning in Kessel-Eik gebouwd. Tot grote ergernis van de inwoners en het dorpsoverleg. En moest snel wat gebeuren, want anders zou het ten koste gaan van de leefbaarheid in het dorp en de toekomst van de school. Als we het masterplan dat vorige week werd gepresenteerd moeten geloven, krijgt het dorp er veertig woningen bij.
De redactie | 5 september 2023 09:10 | Aangepast op 5 september 2023 09:10
“We zijn er al een hele tijd mee bezig. Het ging in het begin (red: 3,5 jaar geleden), tot een halfjaar geleden”, vertelt Bernd Verhaeg. Want toen kwam er actie vanuit de gemeente. Er werd gewerkt aan een plan om de leefbaarheid te verbeteren. Dat gaat breder dan alleen de woningmarkt, maar het is wel een belangrijk onderdeel.

On top of the list
Verhaeg had toen al enkele malen ingesproken tijdens de raadsvergadering. "Er is in de afgelopen elf jaar geen enkel huis gerealiseerd in Kessel-Eik, dat terwijl er wel genoeg bouwgrond voorhanden is. Wonen staat hier on top of the list,' zo zei hij toen. Wethouder Erik Nijssen ziet het anders. “Het duurt lang voordat er zaken concreet zijn. Op de achtergrond zijn we al een tijdje bezig.”

Pastorie
Nijssen refereert naar de plannen die er zijn om op de plek van de kerk en de pastorie. Deze plek kwam naar het bekijken van zo’n twaalf locaties naar voren. “We hebben alle locaties een prioritering gegeven. De locatie bij de kerk heeft de voorkeur”, aldus wethouder Nijssen. Mocht deze locatie toch niet doorgaan, dan zijn er nog andere plekken achter de hand. Waar dat is, kan de wethouder nog niet zeggen. “We hebben te maken met grondeigenaren.”

Haalbaarheidsonderzoek
Eerst gaat gekeken worden of woningbouw op de plek van de kerk en pastorie wel haalbaar is. Daarna moet duidelijk worden hoe het verder gaat. Het dorpsoverleg wil in gesprek gaan met de inwoners over hoe zij de toekomst van het gebouw zien. Het dorpsoverleg snapt de emoties van inwoners wanneer het kerkgebouw plat zal gaan.

Moois voor terug
“Stel dat de kerk weg moet, dan krijgen we daar iets moois voor terug. We krijgen nieuwe gezinnen en mensen. Het belangrijkste doel daarbij is om de school te behouden. Als de school weg is, slaat de vergrijzing pas echt toe”, zegt Verhaeg.

Hoogspanning
Of de kerk gesloopt wordt of dat er woningen in de kerk gebouwd gaan worden, is nog niet duidelijk. Ook hangt veel samen met de hoogspanningsmasten die over het dorp lopen. “Het staat allemaal in het plan. Dat geeft ons handvaten om door te pakken. Bovendien voelen we ons serieus genomen. De gemeente doet dit niet en steekt er geen geld in, als het niets zou opleveren”, sluit Eugène van der Linden positief af.
Na jaren van stilte lijkt er dus nu echt iets te gaan gebeuren in Kessel-Eik. De wethouder wil vaart maken en hoopt dat de plannen volgend jaar klaar zijn, zodat daarna gebouwd kan worden.

Lees meer over:

Kessel-Eik|Woningen|

Lees ook

Koopwoning goedkoper dan jaar geleden

Een koopwoning in Limburg is op dit moment gemiddeld 1,6 procent goedkoper dan een jaar geleden. Daa...

Huis van stro in Kessel-Eik definitief

Aan de Lanterdweg in Kessel-Eik wordt momenteel hard gewerkt aan een huis van stro. Koen Sweelssen e...

Musschenberg Kessel-Eik in ere hersteld

De Musschenberg in Kessel-Eik is in ere hersteld. Vroeger was het normaal om op deze plek van het ui...

Werkzaamheden Musschenberg in Kessel-Eik van start

Bij de Musschenberg in Kessel-Eik is dinsdag een start gemaakt met het afgraven van de kleilaag met ...

Lokale artiesten op Kessels Pleinfestijn brengen dorpsgevoel terug

Het Kessel en Eiks Pleinfestijn moet de saamhorigheid in het dorp terugbrengen. De tweede editie von...

Masterplan om meer woningen in Kessel-Eik te realiseren

Er wordt werk gemaakt om meer woningen in Kessel-Eik te realiseren. De gemeente Peel en Maas en het ...