Panningen, Netherlands

Deze kandidaten zijn gekozen in de raad

De raad van de afgelopen periode Foto: Omroep P&M
Een verrassing voor de kandidaten van Lokaal Peel en Maas die niet hadden verwacht tien zetels te behalen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent vermoedelijk dat er vier nieuwe gezichten van de partij in de volgende raadsperiode te zien zijn.
De redactie | 22 maart 2022 17:38 | Aangepast op 22 maart 2022 17:38
De partij van lijsttrekker Sander Janssen stootte met de meeste stemmen het CDA van de kroon. Daarmee krijgt Lokaal Peel en Maas zoals het er nu naar uitziet twee zetels bij.

Nieuwelingen bij Lokaal Peel en Maas
Opvallend is dat Piet van der Haas, een-na-laatste op de lijst, verrassend veel stemmen (464) kreeg. "Dat was niet gepland", zegt Van der Haas in een eerste reactie. Nieuwe gezichten in de raad zijn hoogstwaarschijnlijk van Sanne Hermkens (618 stemmen), Erik Nijssen (333 stemmen) en Salvatore Cunsolo (246 stemmen).


De nummer 12, Saskia Vervoort, heeft met 233 rode bolletjes genoeg stemmen gekregen om weer deel te nemen aan de raad. Huidige raadsleden Sander Janssen (1095 stemmen), Tiny Valckx (548 stemmen), Joep Hermans (522 stemmen), Henk Boots (494 stemmen) en Wie Naus (339 stemmen) werden ook weer herkozen door de inwoners. Edward Wezenberg en Piet Rooijakkers, respectievelijk de nummers 9 en 10, kregen niet genoeg stemmen.

De partij brainstormt donderdagavond over de uitslag. Snel daarna zal duidelijk worden of de tien kandidaten met de meeste stemmen in de raad willen plaatsnemen.

Nieuwe en bekende gezichten bij CDA
Bij het CDA was al bekend dat er zeker vijf huidige raadsleden niet meer zullen terugkeren in de raadzaal. Die plek zal ingenomen worden door nieuweling en de nummer 2 Natasja Vaasen, die 670 stemmen wist te vergaren. Ook Ton Verheul (286 stemmen) wordt naar alle waarschijnlijkheid nieuw raadslid. Voor de rest blijven als het goed is de bekende gezichten Rob Wanten (806 stemmen), John Timmermans (500 stemmen), Roel Boots (463 stemmen), Lon Caelers (356 stemmen) en Sandy Janssen (262) in de raad.

Net niet
Myzetta van Roij, dochter van huidig raadslid Angela van Roij, haalde het met 203 rode bolletjes net niet. Lijstduwer en Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch kon het CDA met 56 stemmen niet het extra zetje geven. De partij leverde met een totaalaantal stemmen van 4736 drie zetels is en komt uit op zeven.

VVD heeft stemmenkanon
De stemmenkanon van de gemeente is Teun Heldens. De VVD-lijstrekker kreeg 1211 stemmen en dat is individueel gezien het meest. Kevin Steegs (231 stemmen) lijkt de debutant van de VVD te worden, ten koste van huidig raadslid Karin Jacobs, die qua stemmen vier te weinig kreeg. Paul Sanders, nu nog wethouder, ontving 333 stemmen. De huidige raadsleden Suzan Hermans (522 stemmen) en Jeanne Hesen (324) kunnen hun raadswerk voortzetten. De liberalen behouden hun vijf zetels.

Geen verandering bij PvdA/GroenLinks
Bij PVdA/GroenLinks lijkt er qua zetels en gezichten niets te veranderen. Lijsttrekker Annigje Primowees kreeg binnen de partij de meeste stemmen (526). Ook huidige raadsleden Frits Berben en Raf Janssen zorgden niet voor verrassing door respectievelijk 312 en 270 kiezers voor zich te winnen.

D66 zorgt voor nieuwe partij en gezichten
Helemaal nieuw in de raadzaal van het Huis van de Gemeente is de partij D66. De nieuwkomer wist met in totaal 1450 stemmen van de inwoners twee zetels te veroveren. Die worden waarschijnlijk ingevuld door lijsttrekker Omar El Khader en Joyce Tielen. Overigens werd het rode bolletje voor Tielen, de nummer 2, het vaakst ingekleurd. Zij kreeg 282 stemmen ten opzichte van 212 voor lijsttrekker El Khader.

Het wil overigens niet zeggen dat alle kandidaten met de meeste stemmen ook in de raad komen. Dat besluiten zij in overleg met de partijen.

Lees ook

VVD peilt bij inwoners: meerderheid is tegen verplaatsing molen

De molen in Kessel vormt geen belemmering voor de aanleg van een woonwijk en een nieuwe supermarkt i...

Oppositiepartijen willen betere communicatie en transparantie van coalitiepartijen

De oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben woensdagavond flinke kritiek geuit op het proces en d...

Onderzoek: meer woningen erbij in Beesel en Peel en Maas

In een jaar tijd zijn er in Beesel en Peel en Maas 99 woningen bij gekomen. Daarmee is de woningvoor...

VVD en GroenLinks/PvdA verbaast over reactie coalitiepartijen

De VVD en GroenLinks/PvdA reageren verbaasd op het bericht van de coalitiepartijen dat er onvoldoend...

Sleuteloverdracht vanavond live op P&M

Omroep P&M zendt vanavond de Sleuteloverdracht van Peel en Maas live uit vanaf 18.20 uur. Tijdens de...

Extra controle op het scheiden van PMD

Peel en Maas gaat de komende tijd meer controles uitvoeren in containers en zakken voor PMD-afval. V...