Panningen, Netherlands

Schaatscoach Coopmans: ''Tegen de stroom is het mooiste wat er is"

Jan Coopmans te gast in Art Center de Raay Foto: Omroep P&M
Schaatscoach Jan Coopmans denkt voorlopig nog niet aan stoppen. De Baarlonaar wordt verantwoordelijk voor één van de vijf talententeams bij de Nederlandse schaatsbond. Eerder deze maand werd bekend dat het contract van de bondscoach van Nederland op de teamnummers niet werd verlengd.
De redactie | 22 april 2022 11:06 | Aangepast op 22 april 2022 11:06
Talenten
Coopmans gaat vanaf juni jonge, talentvolle schaatsers onder zijn hoede nemen in de regio Utrecht-Gelderland-Overijssel. Het doel van het programma is om de schaatsers klaar te stomen voor een doorstroom naar een van de merkenteams bij de senioren. Een lastige taak, maar daar deinst de Baarlonaar niet voor terug. "Als het te makkelijk was, dan begon ik er niet aan."

Tegen de stroom
Coopmans: "Als het lekker moeilijk is en tegen de stroom, dat is het mooiste wat er is. Dan met een groep mensen en er samen voor gaan en dat dan waarmaken. Daar doe ik het voor." Coopmans denkt nog niet aan stoppen. De Baarlonaar volgde alle opleidingen om schaatscoach te worden en maakte van zijn hobby zijn beroep. "Ik heb nog nooit anders gedaan dan tegen de stroom in gaan. Daar haal ik heel veel energie uit."

Kritiek
Het contract met Coopmans als bondscoach van de teamnummers werd niet verlengd wegens tegenvallende resultaten. Hij kreeg veel kritiek over zich heen. Erben Wennemars noemde Coopmans ongeschikt als coach, omdat hij Femke Kok niet selecteerde voor een van de teams. "Ik kan me niet verdedigen, omdat ik niet alles kan zeggen. Ik volg het meeste ook niet, dus ik heb er niet wakker van gelegen. Mijn omgeving is veel meer bezig met hoe het in de media overkomt."

Ondergeschoven kindje
De Baarlonaar vindt dat het schaatsen in teams in Nederland het onderschoven kindje is. "Het teamonderdeel wordt in Nederland gezien als bijproduct, daar denkt de rest van de schaatswereld anders over. Er wordt in Nederland een beetje met een scheef oog naar gekeken. Het prestige dat een rijder haalt uit een individueel onderdeel, wordt hoger ingeschaald dan de teamonderdelen. We sluiten onze ogen voor de trend die meer dan tien jaar aan de gang is. Dat heeft nog even tijd nodig."

Lees ook

Nieuwe brochure wandelroutes langs Tajiri-knopen

De brochure met de wandelroute langs de Tajiri-knopen in Baarlo is vernieuwd. In het kader van het j...

De Bong in Baarlo vanaf 19 februari gesloten vanwege werkzaamheden

De Bong in Baarlo zal vanaf 19 februari onder handen genomen worden. Zo worden de straten, stoepen e...

Terugkijken: Optocht Baarlo

De optocht van Baarlo trok maandag door het rijk van CV De Kook.

Raad akkoord met bestemmingsplan Kuukven

De gemeenteraad is dinsdag akkoord gegaan met het bestemmingsplan en de grondexploitatie voor Kuukve...

Stan Teurlings is prins van de Baolders Kook: 'Gewoëen doon'

Ooit zei hij 'nee' op de vraag om jeugdprins te worden. Hij kreeg veel spijt en daarom hoefde hij ni...

Wonen Limburg realiseert 46 woningen in Kuukven Baarlo

In Kuukven, de nieuwe woonbuurt in Baarlo, gaat Wonen Limburg 46 woningen realiseren. Het gaat om de...