Panningen, Netherlands

Atletiek Helden brengt vredesvuur naar Peel en Maas

De lopers bij het bevrijdingsvuur in Panningen Foto: Bart Nelissen
De lopers van Atletiek Helden hebben donderdagochtend het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Peel en Maas gebracht. Dit deden ze voor de 13e keer.
De redactie | 5 mei 2022 14:22 | Aangepast op 5 mei 2022 14:22
Na een onderbreking van twee jaar kregen de lopers rond 24.00 uur het vuur van burgemeester Vermeulen van de stad overhandigd.

Wageningen
Wageningen was de plek waar op 5 mei 1945 de Duitse bezetters capituleerden, waarna Nederland officieel bevrijd was. Het aansteken van het vuur symboliseert de overgang van de dodenherdenking op 4 mei naar Bevrijdingsdag op 5 mei.

Politie
De Heldense lopers werden tijdens hun estafettetocht naar Panningen aangehouden door de politie. Een bezorgde inwoner van Bergharen belde de politie, omdat het groepje lopers bij een busje stond te praten. ''Hij vertrouwde het niet en belde de politie", vertelt Hans Peeters. Twee politieauto's kwamen verhaal halen bij de lopers. "Toen ze onze pakjes met 4 en 5 mei zagen, wisten ze genoeg."

Everlo
Wethouder John Timmermans bedankte de lopers bij het ontsteken van het vuur om 11.00 uur in Panningen bij monument Everlo. Hij benadrukte het belang van vrijheid en bevrijding.
De burgemeester van Wageningen overhandigt het vredesvuur Foto: Atletiek Helden

Meest gelezen

Club Ultra sluit de deuren

De redactie | 30 nov 2022 20:25

Fietser raakt gewond in Panningen

Niels van Rens | 5 dec 2022 12:55

Opnieuw afvaldumping; nu in Grashoek

De redactie | 29 nov 2022 13:48

Lees ook

Fleur Coppers derde op sprong bij NK

De 14 jarige Fleur Coppers uit Helden heeft een derde plek behaald op sprong bij de Nederlandse kamp...