Panningen, Netherlands

'Circusolifant Buba weg bij circusfamilie Freiwald'

Lutz Freiwald met olifant Buba Foto: Omroep P&M
Olifant Buba, die anderhalf jaar in Beringe verbleef, heeft circusfamilie Freiwald verlaten. Een dierenpark in Hongarije is nu haar nieuwe thuis.
De redactie | 21 maart 2022 16:27 | Aangepast op 21 maart 2022 16:27
Dat schrijft De Limburger na bevestiging van circusfamilie Freiwald die eigenaar was van Buba.

Commotie wilde dieren
Eind 2020 was er commotie over de inzet van Buba als circusolifant. Sinds 2015 mogen wilde dieren in Nederland namelijk niet meer optreden in een circus. Maar de Tweede Kamer besloot dat Buba, toen nog in Nederland de enige olifant van een circusfamilie, mocht blijven bij de familie Freiwald.

Niet goed onderhouden
Het huidige besluit om afstand te doen van de olifant viel de circusfamilie volgens de krant zwaar. Maar volgens hen konden ze het dier niet meer zo goed onderhouden zoals ze zou willen. Animal Rights reageert verbolgen op het nieuws. "We gaan tot op de bodem uitspitten waar Buba zich nu precies bevindt. Het is onacceptabel dat een olifant in Nederland na jaren eindelijk bevrijd wordt uit haar circus bestaan om vervolgens verpatst te worden aan een nieuw veredeld circus." Als volgens de dierenrechtenorganisatie Buba verkocht blijkt te zijn aan Kima Elefant Park, dan nemen ze juridische stappen.

Kamervragen over verhuizing
Inmiddels heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen gesteld over de verhuizing van de voormalige circusolifant naar het Hongaarse dierenpark. Kamerlid Frank Wassenberg vraagt zich onder andere af of het in de praktijk gaat om een combinatie van een dierenpark en een niet-rondreizend circus. Ook wil hij weten of het klopt dat olifanten kunsten moeten vertonen in het park. Er zou daarnaast een Franse opvang gevonden zijn waar Buba haar oude dag zou kunnen slijten met soortgenoten.

Inzamelingsactie
Circus Freiwald strandde in juni 2020 in Beringe vanwege de coronacrisis. Voorstellingen gingen namelijk niet meer door. Beringenaren kwamen eind vorig jaar in actie door een inzamelingsactie te beginnen. Het geld was bedoeld voor onder andere voer en onderhoud.

Het circus moest 1 december weg zijn van het terrein in Beringe. De verhuizing naar Kelpen-Oler liep destijds vertraging op door een drassig terrein en ziekte binnen de circusfamilie. Enkele dagen later was circus Freiwald met Buba weg uit de gemeente Peel en Maas.

Lees ook

Fietser gewond na val in Beringe

Bij een eenzijdig ongeval op de Kampweg in Beringe is woensdagochtend een fietser gewond geraakt. Ee...

Dansend uit de maat viert prins Pieter vastelaovend in Beringe

Ondanks dat de vastelaovend niet bij hem met de paplepel is ingegoten, is Pieter Kuijpers uit Bering...

Dit is het boerenbruidspaar van Beringe

Het boerenbruidspaar van Beringe bestaat dit jaar uit Geert Reinders en Eefje van Oerle-Kessels.

Bezwaren tegen zonnepark in Beringe: “Eerst zonnepanelen op daken”

Een aantal agrariërs heeft bezwaar gemaakt tegen de komst van zonnepark De Schorf in Beringe. Vorige...

Inwoners Beringe maken winterse creaties voor Advent Ramenroute

Poppen, verlichting, kunstsneeuw en andere elementen. Je komt het allemaal tegen op de Advent Ramenr...

Nieuwe beheerder voor De Wieksjlaag

René van den Beucken uit Grashoek wordt de nieuwe beheerder van de Wieksjlaag in Beringe. Hij neemt ...