Panningen, Netherlands

College stelt renovatie Ringoven en uitbreiding basisschool Groenling voor

De Groenling in Panningen Foto: Bart Nelissen
Om meer ruimte te creëren in basisschool De Groenling in Panningen, verhuist de dagbesteding van Daelzicht van het schoolgebouw naar de naastgelegen Ringoven. Door deze verhuizing kunnen alle klassen van De Groenling les krijgen op de locatie.
De redactie | 3 juni 2022 13:29 | Aangepast op 3 juni 2022 13:29
Ruimtegebrek
De gemeente had een uitdaging om te zoeken naar een geschikte locatie om alle kinderen van de Panningse school op één locatie te kunnen huisvesten. Omdat er geen lessen meer werden gegeven in Kinderdrome en het aantal leerlingen plotseling fors toenam, ontstond er ruimtegebrek. De school is nu voor een deel gehuisvest in het voormalige pand van de Rabobank aan de Kennedylaan. Omdat hier woningen komen, kan de school er niet blijven zitten.

Ruimtes vrij
Met de verhuizing van Daelzicht en het consultatiebureau komen er ruimtes vrij. “We zijn met JGZ (consultatiebureau) in gesprek gegaan en zij gaven aan graag een grotere ruimte te willen hebben. We gaan samen kijken om een nieuwe plek in Panningen te vinden”, aldus inmiddels oud-wethouder John Timmermans, die dit dossier heeft opgepakt. Ook worden er gesprekken gevoerd met Ceasar To Move om ruimte vrij te maken in het gebouw.

Inpandige verbouwing
Het is de bedoeling dat er een inpandige verbouwing plaatsvindt, wanneer de raad met het voorstel akkoord gaat. In de tussentijd worden er units geplaatst. “Het gaat dan om één of twee units”, aldus de wethouder. De kosten voor de verbouwing worden geschat op zo’n 250.000 euro. Voor de tijdelijke huisvesting vraagt het college een krediet van 60.000 euro. Daarnaast wordt er 50.000 euro extra aan krediet gevraagd voor de huur van de vier klaslokalen.

Dagbesteding
Het was al langer een wens van Daelzicht om zich in het rijksmonument te vestigen. Joep Rutten, leidinggevende zorg bij Daelzicht, is blij met de ontwikkeling. “We gaan hier dagbestedingsactiviteiten aanbieden voor minimaal 5 jaar. Het gaat dan om ongeveer 60 cliënten.” Om de activiteiten te kunnen aanbieden, moet het pand worden verbouwd. Het gaat dan om het aanpakken van de klimaatbeheersing en het vernieuwen van de lift.

“Nu kunnen cliënten van Daelzicht niet zelfstandig met de lift en dat is niet handig”, zegt Rutten. De gemeente blijft eigenaar van het gebouw. Rendiz zal De Ringoven blijven exploiteren met een horecafunctie, zoals dat nu het geval is. “Het is een prachtig pand, dat cultureel erfgoed is. We gaan een krediet vragen om inpandig te verbouwen. Het gaat om een bedrag van 375.000 euro”, vult wethouder Anget Mestrom aan.

Verder heeft Daelzicht de wens uitgesproken om op termijn twintig tot dertig bewoners rondom de Ringoven te huisvesten. Het gaat dan om nieuwbouw en centralisatie van woningen. Mestrom: “Het meest logische is om woningen in het Ringovenpark te bouwen. Daar liggen percelen. Er lopen gesprekken met Ontwikkelbedrijf Jongen en Wonen Limburg om dit mogelijk te maken.” Met dat in het vooruitzicht heeft Daelzicht de intentie om de huur van de Ringoven voor twintig jaar aan te gaan.
De Ringoven in Panningen Foto: Bart Nelissen

Meest gelezen

Vrouw aangehouden na bedreiging op camping

De redactie | 27 mrt 2023 15:30

Pannningse schreef boek over voetreis naar Rome

De redactie | 24 mrt 2023 13:37

Scheur in rotorblad windmolen Egchelse Heide

De redactie | 23 mrt 2023 20:49

Lees ook

Eerste Oekraïense vluchtelingen in Meijel ondergebracht

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn vrijdag ondergebracht in de opvanglocatie De Nieuwe Hof in ...

Panningenaar showt trucs voor koninklijke familie

Freerunner Mike van den Broek uit Panningen, nu woonachtig in Beringe, geeft op Koningsdag bij het b...

Pannings echtpaar ontvangt Yad Vashem onderscheiding

Matheus en Maria Kersten-van Nienhuijs hebben postuum de Yad Vashem-onderscheiding ontvangen. De Amb...

Politie vindt gestolen fietsen in Panningen

De politie heeft dinsdagmiddag negen gestolen fietsen in beslag genomen bij een woning aan de Schout...

Gemeente koopt Pannings kalkoenbedrijf

De gemeente Peel en Maas gaat een kalkoenbedrijf aan Zelen in Panningen kopen. De gemeente gaat de s...

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

Een achterruit van een auto is in de nacht van zaterdag op zondag kapot geslagen. De auto stond gepa...