Panningen, Netherlands

LLTB: “Stikstofbeleid een ramp een Limburg”

Boeren krijgen het zwaar Foto: Unsplash
Het stikstofbeleid dat het kabinet vrijdag presenteerde, veroorzaakt een sociaaleconomische ramp in Limburg. Dat voorspelt Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. “En denk niet dat alleen boeren en tuinders hier voor de bus worden gegooid, elke Limburger gaat dit merken”, zo reageert de voornam van de LLTB.
De redactie | 11 juni 2022 00:19 | Aangepast op 11 juni 2022 00:19
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stuurde de 'richtinggevende doelstellingen' per gebied naar de Tweede Kamer. Ze zijn ingrijpend voor voornamelijk boeren. In Limburg moet de stikstof meer dan gehalveerd worden. “Plattelandsgemeenten worden het hardst getroffen”, zegt Faassen. “Als er een kritische massa aan agrarische activiteiten verdwijnt, verdwijnt alles daaromheen. De economie in zo’n gemeente valt op z’n gat, waardoor banen verdwijnen. Meer dan 50.000 mensen zijn in Limburg werkzaam in het agrarische cluster. Waar geen werk is, vertrekken mensen en sluiten winkels en scholen.”
Grote gevolgen
Het beleid heeft volgens Faassen grote gevolgen voor lokaal geproduceerd voedsel. “Dat zal grotendeels verdwijnen en er zal meer moeten worden geïmporteerd’, concludeert de LLTB-voorman. Stikstof houdt zich niet aan landsgrenzen. Al die miljarden die het kabinet nu uit gaat geven lossen niks op als ze worden besteed aan uitkoop’, stelt Faassen.

Doelen
Alle provincies moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de stikstofdoelen denken te bereiken. Veehouders zullen de grootste inspanning moeten leveren. Die zijn volgens het RIVM nu nog verantwoordelijk voor 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden. De minister zegt dat ze of hun bedrijf (verder) moeten verduurzamen, verplaatsen of zelfs moeten stoppen.

Lees meer over:

Beleid|Stikstof|Overheid|

Meest gelezen

Auto komt tot stilstand na botsing in Panningen

De redactie | 3 dec 2023 21:31

Prikkelarme zone bij Christmas Truckrun

De redactie | 4 dec 2023 10:35

Bord geplaatst om informatie te delen

De redactie | 4 dec 2023 12:15

Lees ook

Discussie in gemeenteraad over beleid arbeidsmigranten

De aanpassing van het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten heeft voor de nodige vragen ge...

De Update Special: Stikstof

In een speciale uitzending van De Update praat Pascal Meyer met de eigenaren van een melkveehouderij...

Boeren blokkeren snelweg A67 bij Sevenum: ook af- en opritten dicht

Op de A67 bij afslag Helden heeft maandag een boerenprotest plaatsgevonden. Boeren blokkeren de snel...

CDA-afdelingen tegen stikstofplannen

“Het kabinet lijkt totaal de weg kwijt”, zo zeggen de CDA-afdelingen rondom de Brabantse en Limburgs...