Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stuurde de 'richtinggevende doelstellingen' per gebied naar de Tweede Kamer. Ze zijn ingrijpend voor voornamelijk boeren. In Limburg moet de stikstof meer dan gehalveerd worden. “Plattelandsgemeenten worden het hardst getroffen”, zegt Faassen. “Als er een kritische massa aan agrarische activiteiten verdwijnt, verdwijnt alles daaromheen. De economie in zo’n gemeente valt op z’n gat, waardoor banen verdwijnen. Meer dan 50.000 mensen zijn in Limburg werkzaam in het agrarische cluster. Waar geen werk is, vertrekken mensen en sluiten winkels en scholen.”
Grote gevolgen
Het beleid heeft volgens Faassen grote gevolgen voor lokaal geproduceerd voedsel. “Dat zal grotendeels verdwijnen en er zal meer moeten worden geïmporteerd’, concludeert de LLTB-voorman. Stikstof houdt zich niet aan landsgrenzen. Al die miljarden die het kabinet nu uit gaat geven lossen niks op als ze worden besteed aan uitkoop’, stelt Faassen.
Doelen
Alle provincies moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de stikstofdoelen denken te bereiken. Veehouders zullen de grootste inspanning moeten leveren. Die zijn volgens het RIVM nu nog verantwoordelijk voor 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden. De minister zegt dat ze of hun bedrijf (verder) moeten verduurzamen, verplaatsen of zelfs moeten stoppen.