Panningen, Netherlands

Meijelnaar in opspraak vanwege wanbeheer Jonge Socialisten

Een Meijelse politicus is in opspraak geraakt bij de Jonge Socialisten (JS) van de PvdA. De jongerenafdeling is zo goed als failliet vanwege financieel wanbeheer van twee inmiddels vertrokken penningmeesters. Een van die penningmeesters is de Meijelnaar.
De redactie | 21 januari 2023 15:54 | Aangepast op 21 januari 2023 15:54
Juridische stappen
Het bestuur van de politieke jongerenclub bevestigt het verhaal van het NRC. De penningmeesters zouden bij elkaar opgeteld meer dan 100.000 euro hebben uitgegeven zonder sluitende financiële verantwoording. De jongerentak van de PvdA overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de twee oud-bestuurders.

Geld verdampt
Het eigen vermogen van de linkse jongerenvereniging is in korte tijd verdampt: in boekjaar 2020 werd een plus van boven de 200.000 euro genoteerd, nu is dat een min van 50.000 euro. In november heeft moedervereniging PvdA de JS onder curatele gesteld. Sindsdien moet elke uitgave die de jongerenafdeling wil doen, worden goedgekeurd door de PvdA, zo bevestigt het partijbestuur, dat ook een commissie heeft aangewezen die het nieuwe JS-bestuur adviseert. Bovendien zijn alle schulden, met een totale waarde van 60.000 euro, overgenomen door de PvdA.

Zuid-Europese penningmeesterstijl
De 23-jarige Meijelnaar geeft in een reactie aan een Zuid-Europese penningmeesterstijl te hebben. ” Er wordt een nieuwe website ontwikkeld, er komen meer internationale reizen, en – als dat door coronabeperkingen tijdelijk niet kan – krijgen leden pakketten voor ‘digitale reizen’ thuis waarmee ze zelf maaltijden en cocktails kunnen maken.”

Hij erkent tegen de krant dat hij vorig jaar zelf via de bankrekening van de Jonge Sociliasten betalingen ging doen, in plaats van via de gebruikelijke route van de administratie van de PvdA. Daardoor ontstond, zegt hij, „administratieve rompslomp” en werden facturen en declaraties te laat betaald.

Zelfverrijking
Een bedrijfsrecherchebureau dat is ingeschakeld door het bestuur van de Jonge Socialisten concludeerde in november dat deze twee voormalige penningmeesters meerdere verdachte betalingen hebben gedaan. Ook verdenkt het bureau de oud-bestuurders ervan verenigingsgeld te hebben gebruikt om zichzelf te verrijken.

Reactie
"Het partijbestuur van de PvdA is geschrokken van de problemen binnen de JS", zegt een woordvoerder in een reactie. "Wij steunen het huidige (nieuwe) JS-bestuur in zijn aanpak om uit te zoeken wat er is gebeurd en om orde op zaken te stellen."

Lees meer over:

Meijel|Jonge Socialisten|

Meest gelezen

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De redactie | 14 apr 2024 11:40

Amateurvoetbal: uitslagen 14 april

De redactie | 14 apr 2024 20:19

Lees ook

Vijfde Bijzonder Mobiel 4 Daagse in Meijel

De Bijzonder Mobiel 4 Daagse wordt in 2024 voor de vijfde keer gereden. Het eerste lustrum wordt gev...

Meijelse familiedroom komt uit: eigen biertje ‘Bruggeman’ op de kaart

Meijel is een nieuw speciaalbiertje rijker: de Bruggeman. Het drankje is bedacht door een Meijelse f...

Vandalen spuiten graffiti op speeltoestellen in Meijel

Op speeltoestellen in de speeltuin aan de Dopheide in Meijel is graffiti bespoten. Dat gebeurde afge...

Politie betrapt vernieler bij Meijelse uitkijktoren

De politie heeft een persoon beboet in Meijel bij de uitkijktoren van de Belfort Vossenberg. Dat geb...

Komende maanden groot onderhoud aan wegen in Baarlo, Helden en Meijel

De komende maanden voert de gemeente Peel en Maas grote onderhoudswerkzaamheden uit aan enkele wegen...

Inwoners Kessel-Eik willen herbestemming kerk, maar zonder sloop

Een groot deel van de inwoners van Kessel-Eik is voorstander van het plan om de kerk in het dorp een...