Panningen, Netherlands

Scholieren Buurtcollege Agora winnen prijs met CO-meter

Het winnende Team Frambozentaart van Buurtcollege Agora Foto: Raspberry Pi-scholencompetitie
Scholieren van Buurtcollege Agora, Maas en Peel hebben een prijs gewonnen voor hun CO2-meter om de luchtkwaliteit in klaslokalen te bewaken. Volgens de jury van de Raspberry Pi-scholencompetitie is hun concept de 'meest haalbare uitvinding'.
De redactie | 14 april 2022 15:04 | Aangepast op 14 april 2022 15:04
Het idee komt van het zogenoemde Team Frambozentaart met 12- en 16-jarige leerlingen van de Panningse middelbare school. De jury was te spreken over de CO2-monitor in het klaslokaal die aangeeft wanneer de CO2 niveaus te hoog zijn. "Een idee dat in principe morgen al uitgevoerd kan worden", vindt jurylid Willem van Asperen.

Computerprogrammeren en techniek
De 'Agorianen' deden mee aan de vierde editie van de jaarlijkse competitie. Het is een initiatief van PA Consulting in samenwerking met House of Digital. De race is bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 19 jaar van middelbare scholen op alle niveaus en mbo-scholen die ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek.

Wereld te redden
De deelnemende teams moesten dit jaar in het kader van duurzaamheid met een idee komen 'om de wereld te redden'. De finalisten kregen tijdens de finale een interactieve quiz en crypto-workshop. Tijdens een innovatiemarkt konden jury en publiek rondlopen om de teams aan de tand te voelen over hun uitvindingen. De finale eindigde met een prijsuitreiking onder begeleiding van tv-presentator Klaas van Kruistum.

Jury
De jury, bestaande uit Volkert Deen (Hoofdredacteur, AG Connect), Jet Lepage (Hoofd Verwerken Financiële Verplichtingen, UWV), Willem van Asperen (Chief Data Scientist, PA Consulting), Peter Toethuis (CIO, NN Leven), Rian van Heur (Content Director, VHTO) en Wendy Vierveijzer, reikte de prijzen in de vier categorieën uit.

Prijzen
De winnende teams mogen een activiteit kiezen, zoals een middag raadsels oplossen en opdrachten doen om snel mogelijk uit een VR Escape Room te ontsnappen. Ook krijgt de begeleidende docent 500 euro om te besteden aan de ontwikkeling van de nieuwste vaardigheden in de klas.

Lees ook

Panningen krijgt Koningsdagevenement

DOK6 Horeca en Tinus in Panningen zoeken opnieuw de samenwerking. Nadat de twee kroegen in oktober e...

Wereldkattenshow dit weekend in Panningen

In Panningen Sporthallen Helden organiseren Limbra Cat Club en de Nederlandse vereniging van Kattenv...

Nieuwe naam voor Experience Centre in Panningen

Het Experience Centre in Panningen krijgt een nieuwe naam. Vanaf nu gaat de werkervaringsplek verder...

Panningse kapster stopt met zaak en gaat op reis

De zaak "She en Me" in het Panningse centrum verdwijnt. Aan het einde van de maand sluit kapster Mar...

Tweede verkeersproef in centrum Panningen gestart

Zes weken lang een gewijzigde verkeerssituatie in het centrum van Panningen. De kruising Raadhuisstr...

Zo komt het nieuwe pand op de plek van Theelen eruit te zien

Het voormalige pand van Theelen in Panningen wordt vervangen door een winkelpand en appartementen. B...