Panningen, Netherlands

Sloop karakteristiek pand Kessel begonnen

Een groep Kesselnaren hoopte vurig dat het karakteristieke pand aan Veersepad behouden zou blijven, maar woensdag is dan toch begonnen met de sloop van de witte villa.
De redactie | 23 maart 2022 14:21 | Aangepast op 23 maart 2022 14:21
Op die plek moet een gebouw komen van 13,5 meter hoog met 13 appartementen en meerdere gemeenschappelijke ruimtes. De bedoeling is dat er 13 mensen hun intrek nemen in het woonzorgcomplex en voor elkaar gaan zorgen.

Onderzoek naar overtreding
Eind vorige week werd nog een verzoek tot handhaving ingediend om de sloop van het pand aan de Maas tegen te houden. "We kunnen het stopzetten alleen afdwingen als er sprake is van een overtreding. Dat maakt nu deel uit van een onderzoek", laat een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas weten.

Sloopmelding geaccepteerd
En aangezien de sloopmelding geaccepteerd is, mag de sloopkogel door het authentieke woning uit 1840. "Er zijn maar een paar gronden om een sloopmelding niet te accepteren. Die waren er niet, dus konden we niet anders dan accepteren", legt de woordvoerder uit. De gemeente heeft woensdagochtend een reguliere controle bij de sloopwerkzaamheden gedaan. Dat gebeurt standaard.

De gemeente Peel en Maas geeft aan dat er tot nu toe geen voorlopige voorziening is ingediend. Daarmee kan de rechter uitstel geven voor het slopen van het pand totdat er een beslissing is op een bezwaar of beroep.

Veel commotie
De bouwplannen voor het woonzorgcomplex op Veersepad 13 hebben Kessel verdeeld. Het heeft in de tussentijd al veel commotie opgeleverd. Zo kwamen er meer dan 300 zienswijzen binnen op het ontwerpbestemmingsplan.

Gemeentelijk monument
Ook werden er twee aanvragen gedaan om de authentieke woning te bestempelen als gemeentelijk monument. Eén verzoek, dat door een omwonende werd ingediend, is ontvankelijk verklaard. "De indiener is geen belanghebbende", zegt de woordvoerder. Of erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap wel in het gelijk worden gesteld, wordt later pas bekend. Die procedure loopt nog.

De gemeenteraad van Peel en Maas heeft eind februari groen licht gegeven voor het bestemmingsplan. Wanneer het woonzorgcomplex gebouwd kan worden, is nog de vraag. Tegenstanders van het plan hebben al laten weten in beroep te gaan. Ook een bouwvergunning moet nog gegeven worden.

Meest gelezen

Weg tussen Meijel en Beringe weer open

De redactie | 12 apr 2024 20:17

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De redactie | 14 apr 2024 11:40

Lees ook

Sloop van De Paort is begonnen

De sloop van De Paort in Kessel is gestart. Na jaren van voorbereiding kan er worden gestart met de ...

Twee starterswoningen op plek bedrijfspand Beesel

Een bedrijfspand aan de Burgemeester Janssenstraat 19 in Beesel wordt gesloopt. Op die plek komen tw...

Politiehond vindt vluchtende winkeldief

Een winkeldief is zaterdag in Kessel niet ver gekomen. Een politiehond wist de boef namelijk op te s...

Molens Kessel en Baarlo gaan draaien voor recordpoging

De Sint Antoniusmolen in Kessel en de watermolen van Baarlo doen aanstaande zaterdag mee aan de land...

Opkomstpercentage Peel en Maas lager dan vorige keer

Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen in Peel en Maas is met 48,8 procent aanzienli...

1000 stemmers na eerste stemdag in Peel en Maas

In Peel en Maas hebben ongeveer 1000 inwoners hun stem uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen....