Panningen, Netherlands

Woningmarkt hét thema van de verkiezingen

Alle partijen in de gemeenteraad zijn het er over eens: de krapte op de woningmarkt moet worden opgepakt. Wat is de oplossing van het woningtekort?
De redactie | 11 maart 2022 15:12 | Aangepast op 11 maart 2022 15:12
Er is de afgelopen jaren gebouwd, maar daarmee is het tekort niet opgelost. Vooral starters en jongeren zoeken een passende woning. De kosten van een koopwoning zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen en dus is het voor veel jongeren onbetaalbaar. Er zijn tot 2030 bijna 2000 woningen nodig in Peel en Maas. Jaarlijks moeten er 50 tot 150 huizen bij komen om aan de vraag te voldoen.
Dorpen gaan zelf initiatieven ontwikkelen om woningen te realiseren. Zo ontstond er in Beringe het initiatief van de Groene Pijl. Hier komen acht tot twaalf woningen. In Koningslust worden in de voormalige school studio's gerealiseerd. En ook de voormalige school in Helden krijgt een invulling met woningen. Het VMBO-college is ook zo'n voorbeeld.

Kessel-Eik
Het dorpsoverleg van Kessel-Eik maakt zich al jaren zorgen over de leefbaarheid in hun dorp. Er is al jaren geen huis meer gebouwd in het dorp. Jongeren vertrekken naar andere dorpen, bij gebrek aan een woning. De aanwezigheid van hoogspanningsmasten in de kern maken het verblijft niet prettiger. Het dorpsoverleg vindt dat er wat moet gebeuren. Met grondeigenaren zijn ze het gesprek aan gegaan om grond te verkopen aan de gemeente. ''Als dat lukt, kunnen er nieuwe woningen gebouwd worden en bouwen we aan de leefbaarheid'', zegt het dorpsoverleg.

Lange adem
Het is in ieder geval een kwestie van een lange adem, want snel zijn de woningen niet gerealiseerd. Andere wooninitiatieven, zoals tiny houses, zijn ook opties volgens enkele partijen. In Egchel is een echtpaar bezig met plannen. Deze tijdelijke woningen kunnen het woonprobleem voor een deel oplossen. Maar is de gemeente flexibel genoeg om deze woonvormen snel toe te staan?

Lees meer over:

Gemeenteraadsverkiezingen|

Lees ook

Stembussen geopend voor verkiezingen

Na weken van campagnevoeren kiest Nederland vandaag een nieuwe Tweede Kamer. De stembussen openden r...

Inwoners Peel en Maas ontvangen kandidatenlijst van andere gemeente

Door een fout hebben inwoners van de gemeente Peel en Maas de kandidatenlijst van de gemeente Altena...

College Peel en Maas kan aan de slag

In Peel en Maas kan het nieuwe college aan de slag. Er werd dinsdagavond afscheid genomen van wethou...

Oppositie mist duidelijke plannen in coalitieakkoord

De oppositie heeft dinsdagavond tijdens een extra raadsvergadering kritiek geuit op het coalitieakko...

Oppositiepartij: “Niets nieuws in coalitieakkoord”

PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees vindt dat er ‘’niets nieuws’’ in het coalitieakk...

Coalitieakkoord Peel en Maas: ‘Met lef en vertrouwen verder bouwen’

Het CDA, D66 en Lokaal Peel en Maas hebben een coalitieakkoord gepresenteerd. “Met lef en vertrouwen...