Panningen, Netherlands

Noodkreet ondernemers Peel en Maas: 'Sta opening toe'

De ondernemers in de gemeente Peel en Maas willen dat burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo bij de Veiligheidsregio en het kabinet aandringt op het openen van winkels, horeca en de culturele sector op 3 maart.
Deborah Parren | 24 februari 2021 07:00 | Aangepast op 24 februari 2021 07:00
Jan Bouten, centrummanager van Panningen, heeft namens de ondernemers een brief gestuurd naar de burgemeester met die oproep. Zeven op de tien ondernemers die nu de zaak gesloten moet houden, geeft aan het niet langer te redden. 'De vaten raken echter meer en meer verstopt en leidt tot onherstelbare schade. Het gevolg is (nog meer) leegstand, een onaantrekkelijke dorpskernen een aantasting van de leefbaarheid', luidt de noodkreet.

Demissionair premier Mark Rutte liet dinsdagavond tijdens de persconferentie weten dat niet-essentiële winkels op afspraak klanten mogen ontvangen. Op een verdieping zijn maximaal twee klanten tegelijk toegestaan, met een maximum van zes keer twee klanten per uur. "Het is een pleister op een zere wond", reageert centrummanager Jan Bouten op de versoepeling. "Voor de ondernemer is het lastig inschatten hoelang een klant in de winkel nodig heeft. Het is ook waanzin dat je vier uur van tevoren moet bellen om een afspraak te maken. Het zijn maatregelen waarbij niet goed over nagedacht is hoe een bedrijf in elkaar zit."

Volgens hem blijft ondanks de versoepeling de brief relevant. Want volgens de ondernemers kunnen ze klanten en bezoekers op een 'veilige, verantwoorde en gastvrije manier' weer ontvangen zoals dat voor deze harde lockdown ook gebeurde. Per sector liggen er plannen en maatregelen klaar om daarvoor te zorgen. 'Plannen die bewezen effectief zijn', zo staat er in de brief. En mocht afstand houden lastig zijn of een bezoeker langer aanwezig zijn, dan zou reserveren en triage, zoals via sneltesten aan de deur, een oplossing zijn voor de gedeeltelijke openstelling.

De retail, horeca en culturele sector willen versneld teruggaan naar de situatie vóór de huidige harde lockdown waarbij deze sectoren allemaal open waren. Volgens hen is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk parallel open gaan. 'De opening van deze sectoren draagt bij aan spreiding van bezoekers in tijd en over de beschikbare ruimte.' De horeca heeft een routekaart gepresenteerd waarmee hij wil laten zien klaar te zijn voor een verantwoorde opening.

Niet-essentiële winkels mogen vanaf 10 februari al verkopen volgens en click & collect-systeem waarbij klanten vooraf bellen of online reserveren en hun bestelling 4 uur later ophalen bij de winkel. De meeste ondernemers in Panningen doen daaraan mee. "Het is een pleister op de zere wond", vertelt centrummanager Jan Bouten. "Ze kunnen een beetje omzet genereren, maar de binding met de klanten is het belangrijkste."

Met de brief hopen de ondernemers dat de burgemeester de Veiligheidsregio en het kabinet alsnog kan laten inzien wat de noodzaak is voor de openstelling op 3 maart.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

Lees ook

Ophokplicht niet meer nodig

De ophokplicht voor pluimvee in de Limburgse Peel is niet meer nodig. Dit betekent dat boeren in dez...

Mark van Dijk voor het eerst sinds blessure weer op de mat

Judoka Mark van Dijk staat voor het eerst sinds zijn schouderblessure weer op de mat. Zaterdag zal h...

Arjan Schoock nieuwe trainer Bevo Hc Heren 2

Arjan Schoock wordt de nieuwe trainer van het Heren 2 team van Bevo Hc. Daarmee is hij de opvolger v...

Afname van ruim 18 procent in aantal werkloosheidsuitkeringen in Beesel

Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering krijgt van de gemeente Beesel is in de afgelopen ma...

Consendo breidt uit met zorgtak

Het Panningse bedrijf Consendo krijgt een zorgtak. Ondernemer Noortje Rutten ziet in de praktijk dat...

Grote stroomstoring in Maasbree en Grashoek verholpen

Maasbree en Grashoek werden woensdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Dat meldt L1 nie...