Menu

Twitter feed Omroep P&M

Noodkreet VieCuri: 'Situatie is niet meer vol te houden'

9 november 2021

VieCuri Medisch Centrum heeft dinsdag samen met de vier andere Limburgse ziekenhuizen een noodkreet gestuurd naar demissionair zorgminister Hugo de Jonge. "Het is code zwart op lokaal niveau."

Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard geven aan dat ze qua bezetting op het niveau van vorig jaar Kerstmis zitten. Verschil met nu is dat Nederland toen in een lockdown zat. "Deze situatie is niet meer vol te houden."

Hoog ziekteverzuim
De ziekenhuizen kunnen nu geen coronapatiënten meer opnemen. Ze zeggen op dit moment al meer patiënten te behandelen dan was afgesproken. VieCuri moest vorige week al een dag een opnamestop afkondigen, omdat de toename veel sneller gaat dan verwacht en het ziekenhuis ook te maken heeft met ziekteverzuim onder verpleegkundig- en medisch personeel. Dat is zelfs groter dan in eerdere golven. De andere ziekenhuizen zitten met hetzelfde probleem.

Lees ook: Einde opnamestop: VieCuri neemt weer nieuwe patiënten op

Zorginfarct
Reguliere zorg is daarom al afgeschaald. "En juist hier zit de grens", schrijven ze. "Als we nog meer reguliere zorg afbouwen om coronapatiënten op te vangen moeten we gaan snijden in oncologische zorg. Dat is onverantwoord." De ziekenhuizen geven aan dat ze rechtstreeks afstevenen op een zorginfarct. "Het hele systeem loopt vast."

Meer maatregelen

De ziekenhuizen willen daarom ook dat er meer aanvullende maatregelen komen om te voorkomen dat ze in een onhoudbare situatie belanden. Verder willen de vijf ziekenhuizen dat de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners zo snel mogelijk een zogenoemde boosterprik krijgen. "Er is geen dag te verliezen", volgens hen.

Vrijdag geeft het demissionair kabinet een persconferentie. Mogelijk worden dan nieuwe of verscherpte coronamaatregelen aangekondigd.