Panningen, Netherlands

Noodkreet VieCuri: 'Situatie is niet meer vol te houden'

VieCuri Medisch Centrum heeft dinsdag samen met de vier andere Limburgse ziekenhuizen een noodkreet gestuurd naar demissionair zorgminister Hugo de Jonge. "Het is code zwart op lokaal niveau."
Deborah Parren | 9 november 2021 12:11 | Aangepast op 9 november 2021 12:11
Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard geven aan dat ze qua bezetting op het niveau van vorig jaar Kerstmis zitten. Verschil met nu is dat Nederland toen in een lockdown zat. "Deze situatie is niet meer vol te houden."

Hoog ziekteverzuim

De ziekenhuizen kunnen nu geen coronapatiënten meer opnemen. Ze zeggen op dit moment al meer patiënten te behandelen dan was afgesproken. VieCuri moest vorige week al een dag een opnamestop afkondigen, omdat de toename veel sneller gaat dan verwacht en het ziekenhuis ook te maken heeft met ziekteverzuim onder verpleegkundig- en medisch personeel. Dat is zelfs groter dan in eerdere golven. De andere ziekenhuizen zitten met hetzelfde probleem.


Zorginfarct

Reguliere zorg is daarom al afgeschaald. "En juist hier zit de grens", schrijven ze. "Als we nog meer reguliere zorg afbouwen om coronapatiënten op te vangen moeten we gaan snijden in oncologische zorg. Dat is onverantwoord." De ziekenhuizen geven aan dat ze rechtstreeks afstevenen op een zorginfarct. "Het hele systeem loopt vast."


Meer maatregelen

De ziekenhuizen willen daarom ook dat er meer aanvullende maatregelen komen om te voorkomen dat ze in een onhoudbare situatie belanden. Verder willen de vijf ziekenhuizen dat de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners zo snel mogelijk een zogenoemde boosterprik krijgen. "Er is geen dag te verliezen", volgens hen.

Vrijdag geeft het demissionair kabinet een persconferentie. Mogelijk worden dan nieuwe of verscherpte coronamaatregelen aangekondigd.

Lees ook

Optochtvolgorde OLS 2024 bekend

Op zondag 7 juli zal het OLS 2024 in Beekdaelen plaatsvinden. Een belangrijk onderdeel van deze dag ...

Bloementip: Maak een paashart

Ook dit jaar heeft Moniek Koopmans een creatie gemaakt voor Pasen. Haar bloementip is deze keer een ...

Vrachtwagen gestrand in Reuver

Op de A73 bij Reuver is een vrachtwagen gestrand. Daardoor ontstond een lange file.

Reuverse Lois speelt hoofdrol in 'Het Magische Meisje'

Ze is pas 12 jaar en speelt nu al de hoofdrol in een theaterstuk. Lois uit Reuver speelt het magisch...

Wegafsluitingen in Reuver wegens werkzaamheden spoor

Vanaf zaterdag 13 april zijn er wegafsluitingen bij drie overgangen in Reuver. Het betreft de overwe...

Beeselse wethouder aanwezig bij onthulling eikpunten

Beeselse wethouder Linda Nijssen was woensdag aanwezig bij de onthulling van de eikpunten in Venray....