Menu

Twitter feed Omroep P&M

NVWA ontvangt klacht om gekantelde trailer met varkens

Margreet Steendijk, senior inspector bij dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals, heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haar beklag gedaan over de wijze waarop varkens werden behandeld nadat de trailer waarin ze vervoerd werden kantelde.

Het voorval vond plaats op 2 oktober bij een rotonde in Panningen. Steendijk vindt de manier waarop de veelal gewonde dieren door de hulpdiensten uit de wagen werden gehaald absoluut onacceptabel. "Er werden dieren geslagen en geschopt en er werden elektrische stroomstoten aan diverse varkens gegeven in de hoop dat ze zouden gaan staan en lopen. Varkens werden aan hun oren, gewond en wel, uit de truck gesleurd." Dat schrijft Steendijk in haar brief naar de NVWA. Na bestudering van de beelden is door de NVWA geen gedrag geconstateerd dat niet door de beugel kan. Het betrof een noodsituatie waarbij snel en adequaat gehandeld moest worden. De beelden geven geen aanleiding om een onderzoek op te starten. Dat is te lezen in de reactie van NVWA.

Steendijk heeft begrip voor anders handelen in geval van nood, maar deelt niet de mening dat het een echte noodsituatie betrof. "De truck stond niet in brand, er was geen ontploffingsgevaar. Waarschijnlijk stond hij wél in de weg voor het doorgaand verkeer, maar dat mag toch niet een reden zijn om dieren er op deze manier uit te halen." Aldus Steendijk, die van mening is dat de NVWA de verantwoordelijkheid moeten nemen om de hulpdiensten in te lichten en (te laten) bijscholen in het diervriendelijk omgaan met dieren in dit soort situaties. Een voorstel waarin Eyes on Animals bereid is bij te dragen.

Foto: hbvl