Menu

Twitter feed Omroep P&M

Ontwerper maakt stoel van afvalproduct paardenhouderij

13 augustus 2019

Meubelontwerper Ruben van Megen uit Maasbree lanceert deze zomer een nieuw product: een stoel die de naam ‘The Cord Connection’ mee krijgt. De stoel is een resultaat van een denkproces en ontwikkelproces dat ongeveer 2 jaar in beslag nam.

De stoel is gemaakt van het touw dat wordt gebruikt om hooi en stro samen te binden. Het touw, gemaakt van polypropyleen, is een afvalproduct van onder meer de paardenhouderij. 


Van Megen onderzocht of een nieuw product kan voortkomen uit een enkel afvalproduct dat betekenisloos lijkt te zijn. Het resultaat is een stoel waarin de verschillende verschijningsvormen van het afvalproduct één geheel vormt. Met The Cord Connection wil Ruben de aandacht vestigen op het feit dat plastic zo diepgeworteld is en verbonden is met onze hedendaagse consumptiemaatschappij. De touwen, die de stoel als een kluwen omsluiten, symboliseren de wortels waaruit de stoel uit onze plastic afvalberg groeit. 

Het touw wordt continu ingezameld bij enkele grote paardenboerderijen in de directe omgeving van de ontwerpstudio. Tevens leeft het plan om op grotere paardenconcoursen de touwen in te zamelen onder de deelnemers. Met Equestrian Centre de Peelbergen, een grote wedstrijd- en trainingsfaciliteit voor de professionele paardensport, is een dergelijke samenwerking reeds gestart.