Menu

Twitter feed Omroep P&M

Open Dag van de Radio-Zend-Amateurs in Maasbree

Van 22 tot en met 30 April 2017 organiseerde de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland (VERON ) de landelijke open dagen bij officieel gelicenseerde Radio Zend amateurs. Dit om meer bekendheid te geven aan een hobby, waarbij techniek, zelfbouw, experimenteren en communicatie vaak samen gaan.

Tijdens de open dagen stelden Radioamateurs de burgers in de gelegenheid om kennis te maken met hun fascinerende, technische hobby. Zo had Radio Treffen Maasbree (R.T.M.) op donderdagavond 27 april en zaterdag 29 april hun Shack (ruimte van waaruit uitgezonden wordt) opengesteld voor iedereen die een kijkje wilde komen nemen.
Tijdens dit evenement lieten ervaren radio amateurs zien hoe verbindingen gemaakt worden met andere radioamateurs over de gehele wereld. Dit wordt vaak gedaan met spraak, maar het kan ook digitaal met behulp van speciale programma's op de computer, via televisiebeelden, satellieten of zelfs met morse code. Er was zelfs gelegenheid om zelf eens te ervaren hoe het is om een radio verbinding te maken en de microfoon of morsesleutel ter hand te nemen, of achter de computer plaats te nemen voor een digitale radioverbinding.
Bij RTM kreeg men een overzicht van wat een radio-zend amateur allemaal kan en mag en hoe ook u aan een zendmachtiging kunt komen. Er waren live-demo's, en een uitgebreide tentoonstelling van o.a. Legerapparatuur. Ook het antennepark was te bezichtigen.
 
Op zaterdag 22 april jl. waren zend-amateurs Mark PF9W en Wiel PA3GLQ te horen tijdens een interview bij de Omroep P&M in het radioprogramma Cocktail. Zij vertelden over de open dagen en het radio-amateurisme in zijn algemeenheid. Dit gesprek is terug te luisteren bij Uitzending gemist Radio:
http://www.omroeppenm.nl/radiogemist/detail?itemId=MTRMheZUp1w3&programId=788 

 
 
foto's: Ger Bos