Menu

Twitter feed Omroep P&M

Opschoondag: 300 volle vuilniszakken

22 maart 2021

Deelnemers aan de Landelijke Opschoondag hebben afgelopen zaterdag naar schatting 300 volle vuilniszakken verzameld in de gemeente Peel en Maas.

Vanuit Meijel is ook een stuk Brabant opgeruimd. Vrijwilligers uit Maasbree en Koningslust hebben samen met de deelnemers uit Sevenum de omgeving van McDonald's en de A67 opgeschoond. Ook medewerkers van de horecabedrijven daar hielpen mee. Tijdens het opruimen stuitten ze op bijzondere vondsten, zoals een drone in Helden en een dode ree bij Maasbree. Ook kwamen vrijwilligers een koelkast, een verwarmingsketel en een kinderzitje tegen.

Sommige kernen hebben al zogenoemde vaste adoptanten die regelmatig een eigen stukje schoon houden. In andere jaren schakelden de organisatie Peel en Maas Schoon dorpsverenigingen in om mee te doen aan de Opschoondag. "Onze gemeente is duidelijk schoner dan een paar jaar geleden: het oude zwerfafval is ondertussen weg en nu al 250 adoptanten onderhouden gedurende het jaar veel plekken", zegt een woordvoerder van Peel en Maas Schoon.

Deze keer was het burgerinitiatief dus afhankelijk van mensen die zich voor deze dag opgaven. Dat bleken er heel veel te zijn. "De organisatoren denken dat zwerfafval opruimen door de grote acties in het verleden toch bekendheid heeft gekregen. Waarschijnlijk helpt het ook dat door corona mensen meer wandelen en met zwerfafval wordt geconfronteerd."


Foto's: Peel en Maas Schoon