Menu

Twitter feed Omroep P&M

Panningenaar gezien als witwasbrein van topcrimineel

19 november 2021

Jos W. uit Panningen zit vast, omdat hij verdacht wordt miljoenen euro's van een topcrimineel te hebben witgewassen.

Dat schrijft 1Limburg. Hij werd op 25 oktober gearresteerd.

Witwasconstructies
De 58-jarige horecamakelaar zou crimineel geld in vastgoed hebben geïnvesteerd. Hij wordt volgens de regionale nieuwssite gezien als het brein achter een omvangrijke witwasoperatie. De FIOD vermoedt dat hij het criminele vermogen van de veroordeelde John B. (60) uit Helden via bedrijven in Dubai, Mozambique en Slowakije investeerde in vastgoed en andere goederen in Nederland. W. zou de witwasconstructies hebben bedacht en opgezet.

Lees ook: Witwaspraktijken: Nieuw hoofdstuk rondom John B.

Spaans huis
Zijn woning in Panningen werd in dat onderzoek twee keer doorzocht door de politie waarbij documenten in beslag werden genomen. Ook werd de woning in Spanje van de Panningenaar doorgespit. Tijdens die invallen was de horecamakelaar in zijn Spaanse huis, maar hij werd pas een kleine maand later aangehouden, toen hij in Nederland was.

Witwasonderzoek
De opsporingsdiensten vielen eind september in een groot witwasonderzoek verschillende panden binnen van John B., die al geruime tijd in de gevangenis zit voor de vergismoord op Tanja Gurskaja, in 2012. De doorzoekingen werden gedaan in autobedrijf Ficus, appartementen boven een Heldense snackbar en verschillende panden in Helden, Kessel en Panningen. Daarbij werden vier verdachten opgepakt, maar zij zijn inmiddels op vrije voeten.

Lees ook: Alle verdachten van 'witwasfamilie' op vrije voeten

Het voorarrest van W. werd vorige week met dertig dagen verlengd.


Foto: uit archief