Panningen, Netherlands

Partijen willen breder onderzoek herinrichting centrum Panningen

Niet alleen twee varianten voor de herinrichting van het centrum in Panningen moeten onderzocht worden, maar ook de herontwikkeling van alleen de locatie van het voormalige postkantoor moet meegenomen worden.
Deborah Parren | 12 januari 2022 10:46 | Aangepast op 12 januari 2022 10:46
Dat vindt het merendeel van de fracties, bleek uit de commissievergadering dinsdagavond.

Meer varianten onderzoeken

Het college stelt voor om de zogenoemde minimale en maximale variant te laten onderzoeken. CDA'er Michel van Lieshout vroeg zich af waarom de overige varianten niet worden meegenomen in het onderzoek. Ook Thijs van Lierop van Lokaal Peel en Maas adviseert om de herontwikkeling van alleen de postkantoorlocatie in het rapport mee te nemen. VVD-raadslid Jeanne Hesen juicht een breder onderzoek toe. "Dan kunnen we uitgebreider kiezen over negatieve en positieve punten van de varianten." Fred Peeters van PvdA/GroenLinks ziet graag dat er op de plek van het oude postkantoor sociale woningbouw komt. Op dit moment wordt de locatie gebruikt als tijdelijke parkeerplek, omdat er een tekort was.

Vier woningen slopen

In het raadsvoorstel wordt gesproken over onder meer een minimale variant. Daarbij moet vanaf de locatie van het voormalige postkantoor aan de achterkant van de winkels aan de Raadhuisstraat een straat aangelegd worden tot aan de Leerlooierweg. Voor dat plan moet de gemeente vier woningen aankopen en slopen. Door die aanpassing kan het centrum volgens het college autoluw gemaakt worden.

Sluisverkeer weghalen

Maar Raf Janssen van PvdA/GroenLinks is van mening dat de Raadshuisstraat al rustiger kan worden als het doorgaande sluisverkeer weggehaald wordt door de Julianastraat af te sluiten. Wethouder Paul Sanders zegt dat er vaker gekeken is om eenrichtingsverkeer in te voeren of het gebied autoluw te maken. "Wil je goed doorpakken, dan moet je een wegontsluiting maken aan de achterkant."

Raadhuisplein wordt beleefplein

De andere, maximale variant gaat nog een stapje verder en is daardoor ook wat ingrijpender en uitgebreider. Dan komen er parkeerplekken in het midden van de nieuwe weg, net zoals op de Leerlooierweg. Het Raadhuisplein kan dan als beleefplein ingericht worden. Al zetten sommige raadsleden daar hun vraagtekens bij vanwege het tekort aan parkeerplaatsen. "En wat valt er dan te beleven op het plein?", aldus Raf Janssen.

Behoorlijk geschrokken

Voor dit plan moeten er daarnaast mogelijk zeven woningen worden gesloopt. En daarover zijn de meeste partijen niet te spreken. Volgens Michel van Lieshout waren de bewoners 'behoorlijk geschrokken' over het bericht dat hun woning mogelijk gesloopt moet worden. Maar wethouder Sanders zegt dat in de brieven niet stond dat hun woning dan gesloopt wordt. "Het zal je huis maar wezen waar je uit moet. Waar moet je naartoe als woningen alleen maar schreeuwend duur zijn?", vraagt VVD'er Hesen zich af.

Maar zover is het nog niet, want een onderzoek moet eerst in kaart brengen wat de mogelijkheden en kosten zijn. De gemeenteraad is dan eind dit jaar aan zet om een variant te kiezen.

Lees ook

De Grensschutters uit Reuver winnen bondskampioenschappen

Ilse, Thijmen, Tim en Lucas van De Grensschutters uit Reuver hebben de bondskampioenschappen in Ysse...

Moskee organiseert iftar voor de buurt

De Assalaam moskee in Panningen nodigde buurtbewoners, verenigingen en vertegenwoordiger van de geme...

Scholen tevreden over aantal aanmeldingen nieuwe leerlingen

De middelbare scholen in Peel en Maas zijn tevreden over het aantal aanmeldingen voor komend schoolj...

Bevo-coach Hans van Dijk heeft vertrouwen in bekerfinale

Zaterdag reist Bevo af naar Almere om het op te nemen tegen Aalsmeer in de bekerfinale. Hans van Di...

Switch en De Zoes organiseren ‘Heldens Holland House’ tijdens EK

Het Nederlands elftal doet komende zomer mee aan het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. Su...

Jongeren Grescollege presenteren adviezen aan wethouder Anouk Huijs

Donderdag hebben jongeren van het Grescollege hun adviezen gepresenteerd aan wethouder Anouk Huijs. ...