Menu

Twitter feed Omroep P&M

Peel en Maas gaat klimaatverandering te lijf met stuwen

29 juni 2021

In de gemeente Peel en Maas worden 50 stuwen geplaatst om het grondwater aan te vullen. Vanwege verschillende oorzaken zakt het grondwater steeds verder weg.

Op de Preuskesdijk in Egchel werd zo'n stuw geplaatst. Waterschap Limburg en de gemeente Peel en Maas willen met het plaatsen van de stuwen inspelen op de klimaatverandering.

Agrarische gemeente
Wethouder Paul Sanders zegt dat de klimaatverandering in Peel en Maas als agrarische gemeente goed te merken is. "We hebben heel veel platteland dus ook veel gewassen die in droge periodes besproeid moeten worden. We merken in droge periodes dat het waterniveau flink keldert. Dus wij merken meer van die klimaatverandering, zeker wat betreft droogte en regenval, dan wanneer je in een stad woont."

Watergang
Met de plaatsing van de stuwen wordt een watergang tot een bepaalde hoogte geblokkeerd. "Al het water dat voor de stuw blijft staan, kan infiltreren in het grondwater", legt Har Frenken, bestuurder van Waterschap Limburg, uit.

Bufferen
Dat het grondwater zakt, heeft meerdere oorzaken. "Een daarvan is de bruinkoolwinning in Duitsland", zegt Frenken. "Daardoor is het grondwater 30 tot 40 centimeter lager. Maar ook omdat we steeds vaker te maken krijgen met extreem weer. Hele lange periodes van droogte, maar ook hele lange periodes van neerslag. Dan juist moet je het water gaan bufferen voor droge tijden. En daar zijn die stuwen nu voor bedoeld."

Eenvoudige manier
Overigens zegt de bestuurder dat het qua droogte er beter voor staat dan de afgelopen drie jaar. "Dat wil niet zeggen dat we dan klaar zijn. Stel dat het nog twee maanden droog blijft, dan heb je weer een probleem." Daarom is het volgens hem extra belangrijk dat als er regen valt dit water te besparen. "Met een stuw wordt op een goedkope en eenvoudige manier een bijdrage geleverd aan de haarvaten van het watersysteem."

Op dit moment wordt er in het kader van grote klimaatprojecten ook aan de Kwistbeek gewerkt.