Menu

Twitter feed Omroep P&M

Peel en Maas trekt oude omgevingsvergunningen in

3 juni 2021

Omgevingsvergunningen voor bouwen, slopen en aanleggen die ouder dan 3 jaar zijn worden door de gemeente Peel en Maas verscheurd. Het doel is om daarmee meer ruimte te creëren voor nieuwe initiatieven. Ook wordt dan voorkomen dat er gebouwd wordt volgens achterhaalde standaarden.


Het gaat om 438 bouwvergunningen ouder dan 3 jaar die bij de gemeente bekendstaan als nog niet klaar. Driekwart daarvan is 3 tot 10 jaar geleden afgegeven. Het gaat om diverse vergunningen, zoals een dakkapel of een bedrijfsmatig bouwwerk.

Onlogische situaties
"We zien dat bouwvergunningen soms jaren ongebruikt blijven", merkt wethouder Rob Wanten op. De oude vergunningen zijn destijds vaak afgegeven, terwijl op het gebied van innovaties, duurzaamheid en technische ontwikkelingen het een en ander is veranderd. "Als oude vergunningen ineens weer opgepakt worden, zien we soms onlogische situaties ontstaan of voelt de omgeving zich overvallen."

Woningmarkt
Daarnaast speelt de huidige woningmarkt ook een rol voor dit besluit. "Als ik bijvoorbeeld kijk naar de ontwikkelingen op de woningmarkt, dan zie ik graag dat initiatiefnemers die een vergunning ontvangen, de woning ook daadwerkelijk gaan bouwen", vindt Wanten. "Het is een gemiste kans als die vergunning ongebruikt blijft liggen. Zeker nu de vraag naar woningen groot is.

Vergunninghouder
De omgevingsvergunningen worden overigens niet zonder pardon ingetrokken. De gemeente informeert eerst de vergunninghouder, aangezien deze mogelijk is vergeten om de gemeente te laten weten dat de bouwactiviteit klaar is. Ook als er een reden blijkt te zijn dat de vergunning nog niet is gebruikt, gaat Peel en Maas in gesprek.

De gemeente gaat eerst de vergunninghouders van de oudste vergunningen benaderen.