Menu

Twitter feed Omroep P&M

Planning aanleg glasvezelnetwerk Peel en Maas bekend

14 april 2021

Op verschillende plekken in de gemeente Peel en Maas wordt vanaf medio juni gegraven voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. Dat gebeurt in Grashoek, Koningslust, Kessel-Eik en Egchel.

In die kernen worden 3.000 woningen aangesloten op het netwerk. Een deel hiervan heeft een glasvezelabonnement afgesloten. Andere bewoners kunnen zich daar nog voor aanmelden.

De aannemer graaft voor de aanleg een smalle geul in de berm waarin een buis komt te liggen. De dunne glasvezels worden door die buis heen geblazen richting de woningen. Bewoners krijgen een 'graafbrief' als de werkzaamheden daar beginnen.

Verder gaat de aannemer de komende tijd langs bij bewoners om te kijken waar de aansluiting in huis komt. Verder wordt er dan ook een bovengronds verdeelpunt, ook wel Point of Presence (POP) genoemd, geplaatst. Deze grote grijze kast verdeelt het signaal naar de verschillende adressen in de omgeving.

De graafwerkzaamheden zijn naar verwachting eind juli klaar. Met de eerste huisaansluitingen wordt dan in het derde kwartaal gestart. De aangemelde bewoners kunnen dan als het goed is in dat kwartaal internetten via glasvezel. "Door de coronapandemie is het nog belangrijker een goede internetverbinding te hebben, onder andere voor thuiswerken en thuisonderwijs", vindt wethouder Paul Sanders.