Menu

Twitter feed Omroep P&M

Portretten van 44 Lazaristen

12 mei 2019

In het Missiehuis van de Lazaristen aan de Kerkstraat in Panningen wordt zondag een tentoonstelling geopend met de portretten van 44 Lazaristen die afkomstig zijn uit Peel en Maas. Voorafgaand aan de tentoonstelling wordt een concert gegeven.

Het Missiehuis van de Lazaristen in Panningen bestaat 116 jaar. Vanuit dit huis trokken 553 Nederlandse lazaristen de wijde wereld in. En 44 van hen zijn afkomstig van Peel en Maas: 40 paters en 4 broeders. De eerste werd priester in 1915, de laatste in 1977. Jonge mannen uit Helden, Panningen, Grashoek, Koningslust, Meijel, Maasbree en Kessel sloten zich aan bij de Congregatie van de Missie. Dat is de officiële naam van de Lazaristen. 
Deze congregatie werd in 1617 in Parijs begonnen door Vincent de Paul. In 1903 vestigden de Lazaristen zich in Panningen. Sindsdien hebben 44 jonge mensen uit de regio ervoor gekozen om wereldwijd het denken en doen van Vincentius uit te dragen. Enkelen zijn inmiddels uitgetreden, velen overleden. 

Van deze 44 Lazaristen van eigen bodem is een tentoonstelling gemaakt. Die is te bezichtigen in de gang bij de kapel van het missiehuis aan de Kerkstraat te Panningen. De tentoonstelling wordt op zondagmiddag 19 mei geopend om 16.00 uur. De expositie is voor en na kerkdiensten tot Hemelvaart te bezichtigen. Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling kan men ook een concert bijwonen dat om 15.00 uur begint in de monumentale kapel van het missiehuis. Dit concert wordt gegeven door Toon Hagen (orgel) en Corien Kok (cello).