Panningen, Netherlands

Raad stemt in met woonzorgcomplex Kessel

De gemeenteraad van Peel en Maas heeft dinsdagavond ingestemd met de plannen voor een woonzorgcomplex aan het Veersepad in Kessel. Een nipte meerderheid ging akkoord met het verzoek van de initiatiefnemers om 13 zelfstandige woningen te mogen creëren op de locatie. De discussie bleek een splijtzwam voor de coalitie, die verdeeld stemde.
Bart Nelissen | 22 september 2020 22:32 | Aangepast op 22 september 2020 22:32
In de commissievergadering hadden het CDA en de PvdA/GroenLinks al aangegeven in te kunnen stemmen met het verzoek om woningcontingenten toe te voegen. Coalitiepartijen VVD en Lokaal Peel en Maas stemden tegen het verzoek. Daardoor had Peter Craenmehr, van eenmansfractie AndersNu, de beslissende stem. Craenmehr stemde schoorvoetend in met het plan, waarvan het ontwerp nog gemaakt moet worden.

De discussie over het woonzorgcomplex werd fel gevoerd in de gemeenteraad. Coalitiepartij VVD betichtte de wethouders van ‘’onbehoorlijk bestuur’’, omdat de gemeente in principe alleen op zogenaamde herstructureringslocaties woningen toevoegt. Lokaal Peel en Maas, de partij van betrokken wethouder Anget Mestrom, sprak over het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd. CDA-wethouder Rob Wanten wierp de beschuldigingen van zich.

Tegenstanders van het plan vrezen dat het karakter van het Veersepad aangetast zal worden door het complex. Het initiatief leidde op sociale media eveneens tot felle discussies. AndersNu noemde de voorstelling van de tegenstanders van het gebouw ‘’stemmingmakerij’’. Eerder deed CDA-fractievoorzitter John Timmermans al zijn beklag over een nepcitaat van een CDA-raadslid dat door de tegenstanders was verspreid.

In april hadden de initiatiefnemers van de Stichting Onze Toekomst (SOT) gevraagd om dertien zelfstandige woningen te mogen realiseren op de locatie van een voormalig dierenkliniek. Voor SOT bleek het realiseren van een complex in één zelfstandige woning juridisch en financieel onhaalbaar. Voorman Sjors Fassotte gaf enkele weken geleden in de commissievergadering al aan ‘’die weg niet te gaan bewandelen’’.

In een reactie laat de initiatiefgroep weten: 'We zijn bijzonder blij met de uiteindelijke uitkomst van de stemming in de gemeenteraad over het al dan niet toevoegen van 12 wooncontingenten aan ons woonzorgplan. Het was krap, maar dat hadden we al voorzien. Voorlopig is het niet meer dan een advies aan het college, maar we gaan er vanuit dat dat zal leiden tot een aanpassing van het principeakkoord zoals door ons gevraagd. We hebben met belangstelling maar ook met verbazing geluisterd naar de argumenten van de verschillende partijen. Wij gaan nu starten met de voorbereidingen van de bestemmingsplanwijziging.'

Ook reageert de stichting Onze Toekomst over de zorgen dat het gebouw niet past in de straat: 'Heb vertrouwen in onze bedoelingen en in onze toezegging dat we er een mooi gebouw willen neerzetten. Wij gaan er tenslotte zelf wonen en hebben er dus alle belang bij. Het wordt geen onooglijke (hoge) flat, maar een passend gebouw. We gaan hierover in een later stadium graag met omwonenden in gesprek.'

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Vrijwilligers en bewoners van de zonnebloem op boottocht

De tweejaarlijkse eendaagse boottocht voor vrijwilligers en bewoners van De Zonnebloem stond donderd...

Veroordeelde man uit Koningslust niet in hoger beroep tegen celstraf

Huub D. gaat niet in hoger beroep tegen de celstraf die hem op 8 april opgelegd werd. Dat meldt Rech...

Bever rukt op in Limburg: “Maak melding van schade”

Op steeds meer plekken in Limburg zorgen bevers voor overlast en schade. De populatie moet beter beh...

Panningen pakt belangrijke punten in de strijd tegen degradatie

Met nog vier finales te gaan wist Panningen de gasten uit Oploo op de knieën te krijgen. Maar gemakk...

Motorrijder valt op A73

Op de A73 bij Reuver is maandagavond een motorrijder gevallen. Hij is gewond geraakt en met een ambu...

Doneeractie voor Europese dromen DSG Expression uit Baarlo

Er is een doneeractie gestart voor de junioren van DSG Expression. Zij willen namelijk meedoen aan d...