Menu

Twitter feed Omroep P&M

Reanimatielessen voor wielerclubs: 'Reanimatie was 100 procent score'

13 oktober 2021

Een hartstilstand van mountainbiker Rick Huidekoper was voor Stichting Wieler Promotie Kessel de aanleiding om reanimatielessen te organiseren voor wielerclubs. Van verschillende wielergroepen doen 36 leden uit Peel en Maas mee aan de cursus.

In zes groepen van zes deelnemers worden er twaalf weken lang reanimatielessen en een AED-cursus gegeven.

Uit het niets
Huidekoper, die zelf op 6 mei getroffen werd door een hartstilstand, is een van de deelnemers. "Uit het niets kreeg ik een hartstilstand op de Sint Pietersberg. Met vrienden waren we foto's aan het maken, dus we stonden stil. Daar ben ik omgevallen."

100 procent score
Een van zijn vrienden wist meteen dat het foute boel was en dat er gereanimeerd moest worden. "Die reanimatie was blijkbaar een 100 procent score. Daardoor was ik na een paar dagen weer topfit."

Situatie uniek
Volgens Gerrie van Gemert van Hart voor Peel en Maas was de situatie van de Egchelnaar uniek. "Het vergroot de overlevingskans als je direct kunt beginnen." Voor Frank Ueberbach van Stichting Wieler Promotie Kessel ook de reden om er werk van te maken, zodat hij en zijn fietsvrienden voortaan ook kunnen reanimeren.

Fijn gevoel
"Het geeft een fijn gevoel dat je met een groep met mensen fietst die kunnen handelen als er iets gebeurt", zegt Ueberbach. "Het is ook goed voor de gemeente Peel en Maas die straks 36 extra mensen heeft die kunnen reanimeren. Voor de hele gemeenschap is het goed."

Heidekoper, die zelf nog niet kan reanimeren, weet als geen ander hoe belangrijk het is. "Ik wil natuurlijk niet hebben dat als een fietsvriend zoiets overkomt, dat ik niets kan doen. Het is noodzaak."