Menu

Twitter feed Omroep P&M

  • Een Britse delegatie bestaande uit 34 mensen, waaronder tien oorlogsveteranen, bezocht vrijdag een herdenking bij d… twitter.com/i/web/status/1…

Rechter: geen betaalde seks met ondersteuning Wmo

17 juni 2019

De gemeente Peel en Maas hoeft geen seksuele dienstverlening te vergoeden voor een inwoner met een hersenverlamming. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep. Volgens de raad is seksuele bevrediging geen algemene dagelijkse levensverrichting waarvoor iemand ondersteuning volgens de Wmo kan aanvragen. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.


Vanwege zijn handicap is de 54-jarige inwoner uit Peel en Maas niet in staat zichzelf te bevredigen. Daarom diende hij in 2016 een aanvraag in voor een maatwerkvoorziening waarmee hij een sekswerker wilde inhuren. Die aanvraag werd echter afgewezen door het college. Dat is van mening dat de aangevraagde ondersteuning niet gericht is op zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving van de man.

Een daaropvolgende gang naar de rechtbank bleek ook weinig bevredigend. Daar werd geoordeeld dat ’s mans seksuele beperkingen ‘geen beperkingen zijn in zelfredzaamheid of participatie als bedoeld in de Wmo 2015.’ De Centrale Raad van Beroep volgt die redenering.