Menu

Twitter feed Omroep P&M

Ruim 100 avondklokboetes uitgedeeld in Peel en Maas en Beesel

In de gemeente Peel en Maas heeft de politie in ruim drie maanden 83 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok. Dat waren er in de gemeente Beesel meer dan de helft minder: 38.

Dat blijkt uit cijfers die de politie donderdag bekend heeft gemaakt. Het demissionair kabinet voerde op 23 januari de avondklok in. Tot 31 maart gold die nog van 21.00 tot 04.30 uur. Daarna moesten mensen een uur later binnen zijn: om 22.00 uur. Afgelopen woensdag verviel de maatregel.

Meeste boetes
Agenten konden vooral in Maastricht veel bonnen uitschrijven, omdat mensen in de hoofdstad op straat waren terwijl ze daar geen legitieme reden voor hadden. Het ging om 783 bekeuringen. Ook in de gemeente Sittard-Geleen was het aantal boetes met 620 hoog in Limburg. Dichter bij huis waren er ook veel mensen die zich niet hielden aan de avondklok. In Roermond werden 569 boetes uitgedeeld en in Venlo waren dat er 478.

Lees ook: Ruim 100 coronaboetes uitgedeeld

Nauwelijks effect
De avondklokmaatregel had een behoorlijke impact op de samenleving en het werk van agenten, stelt de politie. Het nut van de maatregel is omstreden. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei woensdagavond bij RTL4 dat de invoering van de avondklok nauwelijks effect heeft gehad op het aantal ziekenhuisopnames. Vooraf was een afname van tien procent berekend.

Het demissionair kabinet stelde de regel in om zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wie op de bon werd geslingerd, moest naar zijn of haar portemonnee grijpen: 95 euro. De politie heeft in totaal ruim 95.000 boetes uitgeschreven. Dat leverde de schatkist een slordige 9 miljoen euro op.