Menu

Twitter feed Omroep P&M

Sekteleider veroordeeld tot 30 maanden cel

8 november 2021

Kungfu-leider René L. die in Kessel een sekte leidde moet 30 maanden de cel in voor diverse mishandelingen, pogingen tot zware mishandeling en bedreigingen tussen 2009 en 2018.

Dat heeft de rechter maandag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Verschillende panden
De vechtsportleraar uit Roggel heeft tientallen jaren een sekte geleid vanuit verschillende panden in Limburg, zoals in Kessel, maar ook in Koningslust. Daar leefden zo'n 25 mensen samen. Zij werden stelselmatig bedreigd en mishandeld.

Dwingende regels
De 72-jarige sportleraar bouwde een band met zijn leerlingen op die in de loop der jaren steeds hechter werd. Uiteindelijk werd het een leefgemeenschap waar de groep moest leven volgens de dwingende regels van L. Ook zou de man de slachtoffers gedwongen hebben om contacten of relaties aan te gaan.


Lees ook: 'Sekteleider handelde vanuit panden in Kessel en Koningslust'

Vrezen voor leven
Volgens de rechtbank werden de mishandelingen en bedreigingen steeds wreder. Zo werden zijn volgelingen vernederd, aan hun haar getrokken, met een zweep geslagen, de keel dichtgeknepen en bedreigd. Een vrouw werd tijdens een samenkomst met lampolie overgoten. Ook dreigde L. haar in brand te steken. Een ander slachtoffer kreeg een glazen pot naar zijn hoofd getrapt en een mes op zijn keel gezet. De slachtoffers hebben nog dagelijks last van ernstige traumatische klachten.

Uit de hand gelopen geintje
De verdachte noemt het zelf soms een 'uit de hand gelopen geintje'. De rechtbank houdt er rekening mee dat L. een beroerte en een aantal TIA's heeft gehad. Dat zou volgens een psycholoog invloed hebben gehad op zijn gedrag. Volgens de rechter was de sportleraar daarom verminderd ontoerekeningsvatbaar.

De verdachte moet vier slachtoffers een schadevergoeding van in totaal 40.000 euro betalen.

Foto: Unsplash