Menu

Twitter feed Omroep P&M

Start bestrijding Eikenprocessierups

30 april 2021

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder die algemeen voorkomt in Nederland maar de laatste jaren steeds massaler. De eikenprocessierups kan van mei tot augustus voor overlast zorgen. Vanaf maandag 3 mei start de bestrijding van de eikenprocessierups binnen de gemeente Peel en Maas en Beesel.

Niet in alle eiken wordt de eikenprocessierups bestreden. Langs half- en onverharde wegen en paden, in de bosgebieden en het landelijke gebied wordt niet bestreden. Indien nodig wordt iedere week de planning aangepast. De bestrijding is ook in de avonduren en weekenden. De overlast wordt zo veel mogelijk beperkt. 

De rupsen hebben brandharen die zorgen voor irritaties en jeuk, rode blaasjes, ontstekingen aan huid, luchtwegen of ogen. De rupsen worden op een milieuvriendelijke wijze bestreden met het biologisch middel XenTari. Er zijn geen lichamelijke ongemakken voor inwoners, de uitvoerenden en voor dieren. Om te voorkomen dat het middel tijdens het spuiten in huis komt graag ramen en deuren tijdens de bestrijding sluiten.

Overzichtkaart 2021 bestrijding eikenprocessierups Peel en Maas