Menu

Twitter feed Omroep P&M

Terrassen Panningen goed vol: 'Ik stond te popelen'

28 april 2021

Mensen stonden te popelen om woensdag om 12.00 uur na zes maanden weer op het terras te gaan zitten. Ook in Panningen hadden de horecaondernemers geen klagen over het aantal. "We hadden het terras nog dubbel zo groot kunnen maken en dan zat het nog vol", zegt Chris Ferfers van Mr. & Mrs.

De bezoekers genoten volop van de lentezon en een hapje en drankje op de geopende terrassen. "Het voelt opluchtend om weer op een terras te kunnen gaan zitten", zegt een jonge gast van restaurant Mr. & Mrs. "Het is heerlijk, weer gezellig, even eruit", reageert een andere bezoekster van het restaurant. "Vooral voor onze moeder. Zij is dan ook weer even op een andere tekst dan alleen maar 24/7 binnenshuis te moeten zitten."

Te vroeg
"We hebben een half jaar geleden al geboekt bij Martijn", reageert een klant van Tinus. "Ik heb gezegd: de eerste dag dat je open bent zitten wij op het terras. En we hebben nog de zon erbij ook vandaag. We zaten er wel nog een beetje te vroeg, om 11.55 uur. We zijn gewoon gaan zitten, maar werden pas na 12.00 uur bediend."

Reuring
De horecaondernemers hebben hun gasten gemist, terwijl zij hunkerden om op het terras te kunnen zitten. "Ik stond te popelen", zegt een klant van Da Capello. "Het zonnetje schijnt lekker, beter hadden we het niet kunnen treffen." Ook de bezoekster van Mr. & Mrs. merkt dat de levendigheid weer enigszins terug is. "Er is weer reuring in het dorp. De markt is er weer, echt fantastisch."

Wennen
Voor de medewerkers is het na een half jaar niet werken ook weer even wennen. "Het begin is even moeilijk om alles in goede banen te leiden, mar ik merk dat je het na een uurtje wel weer onder de knie hebt", vertelt de leidinggevende van Mr. & Mrs. "Het is weer als vanouds, of ja vanouds, er zijn veel dingen veranderd. We moeten beetje op elkaar ingewerkt raken, maar dat komt heel snel denk ik." Ook Martijn Lacroix van Tinus merkt dat het wennen is. "We kunnen het nog wel, maar het is wel even wennen. De routine is eruit", vertelt hij terwijl hij een Guinness tapt.

Ontwent
Een terrasganger merkt ook dat het weer even wennen is. "Het is toch anders dan thuis. Ik drink thuis ook Guinness, maar dat is toch anders dan op terras. Ik heb vanmiddag vrij genomen van mijn werk. Het ontwent allemaal, dus langzaam weer wennen aan de drank. Maar dat komt helemaal in orde."

Rendabel
De terrassen mogen overigens onder voorwaarden weer open van 12:00 tot 18:00 uur. Daarnaast geldt er een maximaal aantal klanten per terras: ook op het grootste terras mogen maximaal vijftig mensen zitten. Er is vooraf een checkgesprek en er moet een plekje worden gereserveerd. Of die beperkingen van invloed zijn, is nog maar de vraag. "Volgens mij heeft het wel zin om open te gaan", zegt Ferfers. "Ik denk wel dat het rendabel is als het de hele dag vol zit."

Stilzitten
Lacroix weet het nog niet. "Als het vol zit met 50 man dan heeft het wel zin om open te gaan. Maar komend weekend voorspellen ze regen. Ik heb dan twee man in de keuken staan en voorraden. Dan kunnen ze niet naar binnen. En dan is het weer de vraag." Toch is hij blij dat hij weer open kon. "Ik werk liever voor m'n geld dan dat ik niks doe. Houd ik hetzelfde over als eerder, dan doe ik dit liever dan stilzitten."

Een gast van Tinus ziet de horeca ook graag weer snel open gaan. "Die hebben het heel moeilijk. Wat mij betreft mogen de mensen weer genieten en de horeca weer ondersteunen. Niet via subsidie maar met eten en drinken."