Menu

Twitter feed Omroep P&M

Teruglezen: Beesel in strijd met het water

17 juli 2021

Het waterpeil in de Maas in Beesel stijgt in de loop van zaterdag naar het hoogste punt. Inwoners zijn geëvacueerd.

Daarom wordt alles in gereedheid gebracht om wateroverlast zo veel mogelijk te beperken. Lees in dit liveblog alle laatste updates.

22.50 Nog niet naar huis
Geëvacueerde inwoners kunnen zaterdagavond- en nacht nog niet naar huis. Ga het gebied ook niet in. Door het lang aanhoudende hoogwater kunnen de dijken bezwijken, daarom is het nog niet veilig.

17.10 uur Rode Kruis ingezet
De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft het Nederlands Rode Kruis gevraagd om het spontane aanbod van vrijwilligers die willen helpen in het rampgebied te coördineren. De Veiligheidsregio is dankbaar dat zoveel mensen vanuit het hele land willen helpen.
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via https://ready2help.rodekruis.nl/

16.10: Hoogtepunt bereikt, gevaar niet geweken
Het lijkt erop dat het water zijn hoogste punt bereikt heeft en dat het waterpeil stabiliseert. Er zijn geen dijken overstroomd. Dit betekent niet dat het daarmee ook veilig is. Er is sprake van een piek die nog lang aanhoudt waardoor de dijk alsnog kan doorbreken.

16.00 uur: Huisartsenpost en Spoedeisende Hulp verplaatst
Huisartsenzorg en spoedzorg van VieCuri in Venlo gaan door. Vanwege de sluiting van VieCuri Venlo is de Huisartsenpost van Cohesie (HAP) verplaatst naar Praktijk van Noord, Veestraat 5c in Venlo. De Spoedeisende Hulp (SEH) van VieCuri is ondergebracht bij Laurentius Ziekenhuis in Roermond en – na overleg met de HAP - bij Maasziekenhuis in Boxmeer. VieCuri en de huisartsen van Cohesie roepen inwoners uit de regio op om ook in deze bijzondere situatie bij spoedklachten gewoon de HAP via 0900-8818 te bellen.

15.52 uur Viecuri maandag gesloten
VieCuri Venlo is in ieder geval maandag 19 juli gesloten. Alle afspraken die maandag in Venlo stonden gepland, kunnen niet in Venlo plaatsvinden. Het ziekenhuis heeft alle patiënten van wie de afspraak wordt verplaatst of verzet hierover geïnformeerd. Voor patiënten die maandag een belafspraak hebben en nog geen bericht hebben ontvangen van het ziekenhuis, gaat de afspraak gewoon door.

14.50 uur Monitoring Veiligheidsregio
Vanuit de veiligheidsregio is er continu monitoring op het hoogwater in Midden en Noord-Limburg. Dit doen we vanuit de lucht met o.a. de politiehelikopter en drones. Daarnaast is er door hulpdiensten op de grond aandacht voor de stand van het water en de status van (nood)dijken.

14.42 Mis Kerk Beesel
De missen in de kerk in Beesel van zaterdag 17:30 uur en zondag 9:15 uur gaan niet door. Inwoners zijn welkom in de kerk in Reuver op zaterdag om 19:00 uur en zondag om 10:45 uur.

13.59 Waterstand Beesel
Tussen 13.00 uur en 14.00 uur is er geen stijging meer waargenomen. Het lijkt erop dat nu het hoogste punt is bereikt.

13.17 Basisschool gesloten maandag
Basisschool 't Spick in Beesel is maandag gesloten. Ook Speelleergroep van 't Rovertje in Beesel is maandag gesloten. Zo laten ze weten. Dagopvang 't Drakenest opent wel, als er geen waterschade is.

12.15 Ramptoerisme
Scholten doet de oproep aan toeristen om de regio de komende dagen niet te bezoeken. Hij zegt: ''Kom volgende week om mee op te ruimen. Dan krijgt u er nog een stuk vlaai bij.'' De gemeente Beesel laat weten dat er nog steeds veel toeristen naar Beesel komen. Nadrukkelijk wordt gevraagd om niet te komen.

12.06: Roermond
Een bedrijventerrein in Roermond wordt ontruimd. Het gaat om de Willem Alexanderhaven.

12.03 uur: Langgerekt plateau
''We zitten in een langgerekt plateau met hoogwater. Het water is grillig. We zien lekkages in de regio. Er zijn zwakke plekken in dijken'', aldus Antoin Scholten van de Veiligheidsregio tijdens de persconferentie. De veiligheidsregio denkt dat de hoge waterstand zich nog langere tijd aanhoudt, vooral in Noord-Limburg.

11.45 uur: Persconferentie
Om 12.00 uur is er een nieuwe persconferentie waar de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, de Regionaal Operationeel Leider van het calamiteitenteam en een vertegenwoordiger van het waterschap spreken. Zij zullen toelichting geven op de actuele situatie en er is aansluitend gelegenheid om kort vragen te stellen. Deze persconferentie is om 12.00 uur live te volgen zijn via de website www.vrln.nl en Omroep P&M Radio.

11.20 uur: Niet naar de Maas kijken
De Veiligheidsregio Limburg-Noord verzoekt iedereen nogmaals om niet naar de Maas te komen kijken. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden en er kunnen boetes uitgedeeld worden.

8.45 uur: hoogste stand om 12.00 uur
De prognose voor het hoog water in de gemeente Beesel is dat het water vanaf ongeveer 12 uur vanmiddag snel het hoogste punt zal bereiken. In de uren daarna wordt het spannend of de dijken het kunnen tegenhouden of dat het water er overheen komt.

8.15: laatste stand waterstanden
Volgens de huidige berekeningen duurt de hoogwaterpiek in Roermond tot zondag 18 juli 06.00 uur. In Venlo/Blerick wordt de hoogwaterpiek op zaterdag 17 juli om 05.00 uur bereikt. Deze eindigt zondag om 19.00 uur.

7.20 inwoners helpen mee met verhogen dijk
Bij Rijkel hielp de afgelopen nacht de lokale jeugd met het ophogen van de dijk. Op andere locaties helpen ook vrijwilligers uit Brüggen mee. Burgemeester Vostermans reageert: Mooi dat we samen met jongeren uit Beesel, onze eigen Brandweer Reuver en met hulp van onze vrienden van Feuerwehr Brüggen een dijktraject in Beesel een stukje hebben kunnen verhogen vanavond!

5.07: Veiligheidsregio: ramptoeristen blijf weg
De veiligheidsregio ziet dat veel mensen die bij de rampgebieden komen kijken. De oproep wordt gedaan dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen. Er gelden noodverordeningen in meerdere gebieden. Mochten mensen zich hier niet aan houden, kunnen er boetes uitgedeeld worden.

01.00 uur: Extra politie aanwezig
Vannacht is extra politie en ME aanwezig in het geëvacueerde gebied om een oogje in het zeil te houden. Heeft u signalen die te maken hebben met een dreigende dijkdoorbraak, dan kan dit worden gemeld bij het Waterschap via telefoonnummer 0800 0341.

00.10 uur: Geen zandzakken in Beesel meer
Het zand voor de zandzakken is zo goed als op. Daarmee stopt de uitgifte van de zandzakken.