Menu

Twitter feed Omroep P&M

Teruglezen: Peel en Maas in afwachting van hoogwater

16 juli 2021

De hevige regenbuien zijn voorbij, maar de verwachte hoogwaterproblemen nog niet. Het waterpeil in de Maas bij Kessel stijgt naar verwachting zaterdag naar het hoogste punt.

Daarom wordt alles in gereedheid gebracht om wateroverlast zo veel mogelijk te beperken. Lees in dit liveblog alle laatste updates.

21.46u: 'Dorpskern evacueren is ongekend'
Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo noemt het 'ongekend' dat een dorpskern geëvacueerd moet worden vanwege de verwachte piek van de Maas. Zo'n 1200 bewoners van 650 woningen in Baarlo en Kessel moesten vrijdag vóór 18.00 uur hun huis verlaten, omdat het waterpeil in de Maas naar verwachting tot ongekende hoogte zal stijgen. "Het is gigantisch moeilijk besluit om te bepalen dat mensen het huis uit moeten", vertelt de burgemeester in de speciale uitzending van Omroep P&M over het hoogwater. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het grijpt in in persoonlijke levenssfeer."

18.31u: Frans Pollux cancelt concerten in geëvacueerd Baarlo
Frans Pollux treedt dit weekend niet op in de tuin van de oudste boerderij van Baarlo. "De ramp die Limburg op dit moment overkomt, neemt dusdanige vormen aan dat een concert in een dorp dat deels geëvacueerd moet worden niet goed voel", zegt de Venlose zanger. Lees hier meer.

16.53u: Evacuatie vervroegd
Zo'n 1250 inwoners van Baarlo en Kessel moeten hun huis vóór 18.00 uur vanwege de hoge waterstand hebben verlaten. Eerder was dat nog vóór 21.00 uur, maar de piek in de Maas komt waarschijnlijk eerder dan verwacht.

14.50u: Live-uitzending Omroep P&M over hoogwater
Omroep P&M maakt vrijdagavond vanaf 19.30 uur live vanuit Baarlo een tv-uitzending over het hoogwater. Bij café Centraal Baarlo schuiven gasten aan tafel bij presentator Pascal Meyer. Zij praten over de uitzonderlijke hoogwatersituatie. Door de hevige regenval in Limburg, België en Duitsland is het waterpeil in de Maas enorm gestegen. Wanneer de piek bij de gemeenten Peel en Maas en Beesel is bereikt, is onzeker.

13.48u: Ook zandzakken voor alle inwoners
De gemeente Peel en Maas heeft zandzakken voor inwoners die zowel binnendijks als buitendijks wonen. Eerder waren die zaken alleen bedoeld voor mensen die dichtbij de dijk wonen. Het zand en de zandzakken zijn tot 22.00 uur af te halen bij de parkeerplaats van de voetbalvelden van Baarlo. Vullen en transport van de zandzakken moet wel zelf gedaan worden.

12.00u: Evacuaties inwoners Baarlo en Kessel
Zo'n 1250 inwoners in Baarlo en Kessel moeten evacueren vanwege de hoge waterstand. Dat heeft burgemeester Delissen laten weten. De bewoners wordt gevraagd bij familie of vrienden onderdak te vinden. Wanneer dat niet lukt, kunnen ze verblijven in Sporthal de Kazing in Baarlo.

De inwoners die het betreft, krijgen een brief thuis met het bericht. Ze moeten vanavond om 21.00 uur hun huis hebben verlaten. Het is nog niet bekend om welke wijken of straten het gaat. Bekijk hier de toespraak van burgemeester Delissen.

09.01u: Wegen afgesloten
De gemeente heeft in Kessel en Baarlo verschillende wegen afgesloten. Het is afhankelijk van de hoogte van het water welke wegen dicht moeten. Op dit moment zijn deze wegen niet meer toegankelijk:
- Baarloseweg richting Ondersteweg Kessel (slagboom)
- Zandweg tussen Ondersteweg en Schijfweg-Noord Kessel (slagboom)
- Ondersteweg na haven WSV Kessel (slagboom)
- Hout Kessel nabij Schijfweg Noord (slagboom)
- Bosakkerweg nabij Oijen Kessel (slagboom)
- Oijen nabij Hummerenweg Kessel (slagboom)
- Roffart nabij Hummerenweg Baarlo (slagboom)
- Sterrenbosch nabij Kasteellaan Baarlo (slagboom)
- Tasselaar Baarlo (tweezijdig)
- Vergelt nabij Ingweg Baarlo
- Bokshout nabij Ingweg Baarlo (slagboom)
- De Berckt nabij Legioenweg Baarlo (slagboom)

Heb jij informatie of beelden van het hoogwater? Mail het dan naar redactie@omroeppenm.nl.