Menu

Twitter feed Omroep P&M

Tijdelijke stop aanvragen huisvesting arbeidsmigranten

25 juni 2020

Het college van Peel en Maas zet een tijdelijke stop op aanvragen voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Het gaat dan om het aanvragen van een bestemmingsplan, (tijdelijke) omgevingsvergunning activiteit ruimte en principeverzoek. Er zijn momenteel nog zes plannen in behandeling. Deze plannen liggen in Meijel, Grashoek en Maasbree.

De reden voor de tijdelijke stop is tweeledig. Het gaat volgens wethouder Paul Sanders zowel om de maatschappelijke druk als de druk op het ambtelijke apparaat. Door de piek aan aanvragen aan het begin van het jaar, werd er veel gevraagd van de ambtenaren. 


Een concentratie van arbeidsmigranten en de aanvragen is te zien in Maasbree. Een van de redenen is de ruimte voor bedrijvigheid in dat dorp. Er liggen veel bedrijven die arbeidsmigranten in dienst hebben. 

De tijdelijke stop is in het begin van het jaar besloten. Nu is het formeel. Het afgelopen driekwart jaar zijn er nauwelijks aanvragen binnengekomen, aldus de wethouder. De afgelopen weken lieten huisartsen in Maasbree weten zich zorgen te maken over de hoeveelheid arbeidsmigranten die in Maasbree gehuisvest worden. De grote toename zou de praktijk niet aankunnen.

Wethouder Sanders ziet momenteel geen directe relatie tussen de huisartsenpost in Maasbree en arbeidsmigranten. Huisvesters laten weten dat de ruim 1000 arbeidsmigranten die ze huisvesten niet naar de huisartsenpost gaan. Mogelijk heeft de gemeente inmiddels meer informatie aangevraagd bij de huisartsen.

Er wonen nu ongeveer 3500 arbeidsmigranten in Peel en Maas. Daarnaast lopen er op dit moment nog vergunningaanvragen voor 777 plaatsen. De evaluatie vindt plaats met de partners waarmee het beleid is opgesteld. Woensdag brengt de provincie een rapport uit over arbeidsmigranten.