Menu

Twitter feed Omroep P&M

Toch debat over rampenstatus

6 juli 2016

Met een schade van 1 miljard euro, ontredderde burgers en vernielde bedrijven is de benaming 'ramp' op zijn plaats. Dat vinden steeds meer Tweede Kamerleden. Donderdag 7 juli staat een debat gepland.

Delen van Noord-Brabant en Limburg zijn veranderd in een rampgebied. Tot die conclusie kwam CDA-kamerlid Jaco Geurts dinsdagmiddag toen hij in de Tweede Kamer pleitte om nog vóór het zomerreces een debat te voeren over de situatie. Hij kreeg bijval van een brede Kamermeerderheid en kreeg het onderwerp voor donderdag op de agenda, een dag voordat politiek Den Haag de vakantiekoffers pakt.

Met het debat op donderdag kunnen door het noodweer gedupeerde burgers, boeren en bedrijven blijven hopen op financiële noodsteun uit Den Haag. Als het kabinet besluit de gebeurtenissen in de getroffen regio's tot nationale ramp uit te roepen, kan de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking treden. Dat betekent dat er geld uit de staatskas vrijgemaakt wordt om een deel van de nood te lenigen. Of het zover komt is echter maar zeer de vraag. Niet alle partijen steunen het voorstel tot een debat. Zo zit regeringspartij PvdA er niet op te wachten. Partijgenoot en verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam gaf al eerder aan dat de situatie in Brabant en Limburg 'erg' was, maar geen ramp. Aangezien het volgens hem vooral die boeren zijn die veel schade hebben valt dat onder ondernemersrisico. Hij regelde wel in samenspraak met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA) dat getroffen bedrijven sinds afgelopen vrijdag aanspraak kunnen maken op werktijdverkorting.

De eerste bedrijven in de regio hebben inmiddels een beroep gedaan op deze mogelijkheid. Het gaat om zes bedrijven voor in totaal 44 werknemers. Om welke bedrijven het gaat, is niet bekendgemaakt zo meldt het Eindhovens Dagblad