Menu

Twitter feed Omroep P&M

Trots en teleurstelling bij ouders Juul Franssen

28 juli 2021

In tranen vertelde judoka Juul Franssen in Tokio hoe graag ze een olympische medaille had gewonnen voor haar familie. Vooral voor haar vader, die een half jaar geleden getroffen werd door een beroerte.

De ouders van Juul beleefden de beslissende strijd om de bronzen medaille bij hun slagerij in Reuver. 1Limburg was op bezoek bij de familie van de judoka.

Herseninfarct
De onverwachte herseninfarct van haar vader kwam hard aan bij dochter Juul. Ze pendelde maandenlang op en neer tussen woonplaats Rotterdam en haar ouderlijk huis in Reuver. De slagerij waar ze opgroeide werd te koop gezet. Het maakte de focus op een olympische medaille in Tokio niet eenvoudiger. Toch slaagde ze erin haar eerste twee wedstrijden met ippon te winnen, wat ook haar zus Kim met trots vervulde. "Dat is echt Juul. Die staat er altijd als ze er moet staan. Altijd."

Verdiend
Door het tijdsverschil met Japan kende de familie Franssen een korte nacht. "Ik was al om twee uur wakker", zo vertelt moeder Annemie. Dat was de moeite waard, want Franssen versloeg in de herkansing de Braziliaanse Ketleyn Quadros, waardoor ze voor een bronzen medaille de tatami op mocht. In sneltreinvaart meldde zus Kim zich bij haar ouders in Reuver, om samen het beslissende duel te volgen. "Ik gun het haar zo. Ze heeft het echt verdiend, Juul heeft er zo hard voor gevochten", aldus Annemie.

Lees ook: Judoka Juul Franssen grijpt net naast brons op Olympische Spelen

Vechten
"Mijn vader heeft zijn medaille al in Hoensbroek gewonnen, nu Juul nog", zo zegt Kim, die haar vader de afgelopen maanden hard zag werken aan zijn revalidatie bij Adelante. De oorspronkelijke prognoses heeft de voormalige slager Pieter al gelogenstraft. De helft van zijn lichaam functioneert weer redelijk, en praten gaat langzaam ook weer. Vanaf de bank leeft Pieter hartstochtelijk mee met zijn dochter. "Het vechten heeft ze van mij", zegt hij.

Dat vechten leverde uiteindelijk geen bronzen medaille op. De 31-jarige sportster verloor in de herkansing van de Italiaanse Maria Centracchio. Daarmee greep ze net naast de bronzen medaille.

Bron: 1Limburg