Menu

Twitter feed Omroep P&M

Tweede boek over Grashoek gepresenteerd

7 december 2018

Op 16 december 2018 bestaat de parochie Grashoek precies 100 jaar. Dat moment is aangegrepen om een tweede boek over de geschiedenis van Grashoek te publiceren. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 16 december wordt het tweede deel van ‘Waar de Groote Molenbeek ontspringt…’ dat zich toelegt op de jaren 1968-2018, officieel gepresenteerd.

Acht jaar geleden werd het boek ‘Waar de Groote Molenbeek ontspringt…’ al gepubliceerd. Een boek over de geschiedenis van Grashoek, tot ongeveer de zeventiger jaren. “Anders was dat boek nog twee keer zo dik geworden”, vertellen Huub Kluijtmans en Henk Steeghs van de Historische Werkgroep. “We hadden zoveel materiaal bij elkaar verzameld dat er destijds grappen werden gemaakt over een tweede boek.”


Nu is het zo ver: het tweede boek over de historie van Grashoek. “Het eerste boek ging over de beginjaren, maar in de zeventiger jaren was er een soort kantelpunt. Daar gaan we nu verder: dit tweede boek legt zich toe op de ‘moderne’ tijd.” vertelt Kluijtmans. Het was veel werk: op zoek gaan in archieven, schrijven, foto’s uitzoeken. “Soms waren we wel een week bezig om uit te zoeken wie die persoon op een foto was.” Maar het resultaat mag er zijn. 

Zondag 16 december staat in het teken van het 100-jarig bestaan van de parochie Grashoek. Voor deze feestelijke viering hebben de Parochie van het Allerheiligst Hart van Jezus te Grashoek, het Dorpsoverleg en de Historische Werkgroep hun krachten gebundeld. De dag begint om 10.30 uur met een Heilige Mis in de parochiekerk van Grashoek. Aansluitend is er een onthulling in de kerk en daarna is een receptie in gemeenschapshuis De Ankerplaats. Het speciale ‘100 jaor Grashook’-logo wordt die middag ook onthuld.

Om 13.30 uur wordt het tweede boek ‘Waar de Groote Molenbeek ontspringt…’ gepresenteerd. Het eerste boek wordt dan overhandigd aan hulpbisschop De Jong en burgemeester Wilma Delissen – van Tongerlo. Ook in 2019 vieren we het 100-jarig bestaan van Grashoek. In het weekend van 28, 29 en 30 juni staan we daar uitgebreid bij stil. Verenigingen, inwoners, parochie en het Dorpsoverleg zijn al druk bezig om dit feestweekend voor te bereiden.