Panningen, Netherlands

Animal Rights: “Nieuwbouwstallen Egchel illegaal”

Net als Mobilisation for the Environment heeft Animal Rights bij de provincie Limburg een verzoek ingediend om de natuurvergunning voor de varkenshouderij in Egchel in te trekken. De organisatie is van mening dat de nieuwbouwstallen van Egchelse varkenshouder illegaal zijn.
De redactie | 8 maart 2023 09:00 | Aangepast op 8 maart 2023 09:00
Voorwaarde vergunning
In de voorwaarde in de verleende omgevingsvergunning  staat: “Om gebruik te kunnen maken van de vergunning moeten beide fasen zijn goedgekeurd. Als de tweede fase niet binnen twee jaar is aangevraagd, kan de vergunning voor de eerste fase worden ingetrokken.”

Illegaal
Animal Rights laat weten niets van een aanvraag voor fase twee te weten. “Laat staan dat deze zou zijn goedgekeurd”, zo schrijven ze. “Dat houdt in dat Rutten BV alleen in de originele stal 6.240 gespeende biggen mag houden. Als de twee nieuwbouwstallen bevolkt zijn met varkens is dat, naar de mening van Animal Rights, illegaal.” Animal Rights gaat bij de gemeente een verzoek voor handhaving indienen. Animal Rights vraagt ook de gemeente Peel en Maas om de omgevingsvergunning in te trekken.

Onder vuurD
De Egchelse veehouder ligt onder vuur omdat hij zijn veestapel wil uitbreiden. Het gaat om een uitbreiding van ongeveer 25.000 varkens. Een groep actievoerders wil daar een stokje voor steken. Onder de naam 'Big Pig City' voeren ze actie.

‘‘Hoe kan je op de ene plek uitbreiden en elders veeboeren dwingen te stoppen,” vraagt Animal Rights directeur Susan Hartland zich af. “Alle niet gebruikte vergunningen, alle latente ruimte, moet worden bevroren. Er moet een uitbreidingsmoratorium, een vergunningenstop, komen voor veehouderijen.’’


Lees meer over:

Big Pig City|Illegaal|Veehouders|

Meest gelezen

Gewonde bij ongeval in Kessel

De redactie | 21 mrt 2023 14:22

Geen woningsloop voor herinrichting centrum

De redactie | 21 mrt 2023 22:15

Sjloetingstied brengt ode aan Kepèl

De redactie | 17 mrt 2023 17:42

Lees ook

Stoppende veebedrijven krijgen nieuwe bestemming

Peel en Maas bestaat grotendeels uit buitengebied met veel boerenbedrijven. Om aan de hedendaagse ei...

Big Pig City: minister gaat opheldering vragen bij provincie

Stikstofminister Christianne van der Wal vraagt zich af waarom een varkenshouderij in Egchel een ver...

Egchelse actiegroep heeft vertrouwen in actie stikstofminister

De actiegroep 'Big Pig City?' heeft er vetrouwen in dat er iets gaat gebeuren nu de minister navraag...