Panningen, Netherlands

College stelt renovatie Ringoven en uitbreiding basisschool Groenling voor

De Groenling in Panningen Foto: Bart Nelissen
Om meer ruimte te creëren in basisschool De Groenling in Panningen, verhuist de dagbesteding van Daelzicht van het schoolgebouw naar de naastgelegen Ringoven. Door deze verhuizing kunnen alle klassen van De Groenling les krijgen op de locatie.
De redactie | 3 juni 2022 13:29 | Aangepast op 3 juni 2022 13:29
Ruimtegebrek
De gemeente had een uitdaging om te zoeken naar een geschikte locatie om alle kinderen van de Panningse school op één locatie te kunnen huisvesten. Omdat er geen lessen meer werden gegeven in Kinderdrome en het aantal leerlingen plotseling fors toenam, ontstond er ruimtegebrek. De school is nu voor een deel gehuisvest in het voormalige pand van de Rabobank aan de Kennedylaan. Omdat hier woningen komen, kan de school er niet blijven zitten.

Ruimtes vrij
Met de verhuizing van Daelzicht en het consultatiebureau komen er ruimtes vrij. “We zijn met JGZ (consultatiebureau) in gesprek gegaan en zij gaven aan graag een grotere ruimte te willen hebben. We gaan samen kijken om een nieuwe plek in Panningen te vinden”, aldus inmiddels oud-wethouder John Timmermans, die dit dossier heeft opgepakt. Ook worden er gesprekken gevoerd met Ceasar To Move om ruimte vrij te maken in het gebouw.

Inpandige verbouwing
Het is de bedoeling dat er een inpandige verbouwing plaatsvindt, wanneer de raad met het voorstel akkoord gaat. In de tussentijd worden er units geplaatst. “Het gaat dan om één of twee units”, aldus de wethouder. De kosten voor de verbouwing worden geschat op zo’n 250.000 euro. Voor de tijdelijke huisvesting vraagt het college een krediet van 60.000 euro. Daarnaast wordt er 50.000 euro extra aan krediet gevraagd voor de huur van de vier klaslokalen.

Dagbesteding
Het was al langer een wens van Daelzicht om zich in het rijksmonument te vestigen. Joep Rutten, leidinggevende zorg bij Daelzicht, is blij met de ontwikkeling. “We gaan hier dagbestedingsactiviteiten aanbieden voor minimaal 5 jaar. Het gaat dan om ongeveer 60 cliënten.” Om de activiteiten te kunnen aanbieden, moet het pand worden verbouwd. Het gaat dan om het aanpakken van de klimaatbeheersing en het vernieuwen van de lift.

“Nu kunnen cliënten van Daelzicht niet zelfstandig met de lift en dat is niet handig”, zegt Rutten. De gemeente blijft eigenaar van het gebouw. Rendiz zal De Ringoven blijven exploiteren met een horecafunctie, zoals dat nu het geval is. “Het is een prachtig pand, dat cultureel erfgoed is. We gaan een krediet vragen om inpandig te verbouwen. Het gaat om een bedrag van 375.000 euro”, vult wethouder Anget Mestrom aan.

Verder heeft Daelzicht de wens uitgesproken om op termijn twintig tot dertig bewoners rondom de Ringoven te huisvesten. Het gaat dan om nieuwbouw en centralisatie van woningen. Mestrom: “Het meest logische is om woningen in het Ringovenpark te bouwen. Daar liggen percelen. Er lopen gesprekken met Ontwikkelbedrijf Jongen en Wonen Limburg om dit mogelijk te maken.” Met dat in het vooruitzicht heeft Daelzicht de intentie om de huur van de Ringoven voor twintig jaar aan te gaan.
De Ringoven in Panningen Foto: Bart Nelissen

Meest gelezen

Nieuwe ondernemers in Bistro Kepel in Panningen

Niels van Rens | 26 jan 2023 11:39

De School neemt intrek in gebouw De Violier

De redactie | 25 jan 2023 16:26

Van Happen neemt inzameling Berings bedrijf over

De redactie | 26 jan 2023 18:52

Lees ook

Handtekeningen onder plannen Pius Park

De twintig partners van het Pius Park hebben donderdag een intentieovereenkomst getekend. Daarin is ...

Panningse skatebaan wordt verplaatst naar PiusPark

De skatebaan aan de Willem van Hornestraat in Panningen wordt verplaatst naar het PiusPark, de omgev...

Circulatiepomp zet schuur in brand

De brandweer van Panningen heeft zaterdag een schuur geblust aan de Helenaveenseweg in Grashoek.

Lambert van Berlo stopt als assistent coach Bevo

Lambert van Berlo stopt na tien jaar als assistent-coach van het eerste team van Bevo Hc in Panninge...

Panningse wijk in een keer van het aardgas af

Een hele buurt in Panningen gaat in een keer van het gaf af. Dat is het plan van het Warmte | Koude-...

Uitbreiding zorgcentrum Vincent Depaul ingezegend

De uitbreiding van Zorgcentrum Vincent Depaul in Panningen is woensdag ingezegend door de generaal o...