Panningen, Netherlands

Jonge boeren: ''Wij willen graag meedenken"

De stikstofplannen van het kabinet zorgen voor boosheid bij boeren. Ook jonge boeren maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Zoals Judith Verhoijsen uit Beringe. Ze nam enkele jaren geleden met haar zus de veehouderij van haar ouders over.
De redactie | 17 juni 2022 16:09 | Aangepast op 17 juni 2022 16:09
"Ik begrijp de problematieken en ik vind dat we ook mogen meehelpen aan het oplossen van het probleem, maar dan wel in gesprek", zo vertelt ze. "Veel bedrijven worden gerund door families, waarvoor dit werk een passie is. Je gaat toch niet een passie afnemen?"
Verhoijsen ziet de problematieken en wil graag in gesprek om een duidelijk beeld voor de toekomst te krijgen. "Wij willen praten, we willen meedenken. Het is logisch dat is er plannen gemaakt worden, maar dat moeten we samen doen."

Ramp
Het stikstofbeleid is volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond een sociaaleconomische ramp in Limburg. Het beleid heeft volgens de LLTB grote gevolgen voor lokaal geproduceerd voedsel. Er gebeurt volgens Verhoijsen genoeg om te zorgen dat de uitstoot beperkt wordt. "We hebben sowieso al luchtwassers op onze stallen. Daar reduceer je 85 tot 95 procent stikstof mee. Je moet het samen doen met de boeren. We willen meedenken, maar nu krijgen we niet de mogelijkheid om het op te lossen", vertelt Verhoijsen.

In gesprek
De jonge boerin gaat demonstreren en blijft in gesprek met partijen die invloed kunnen hebben op de plannen.

Meest gelezen

Smeulende takken in Heldense Bossen

De redactie | 19 jun 2022 19:59

Botsing in Maasbree: bromfietser gewond

De redactie | 23 jun 2022 17:40

Lees ook

CDA-afdelingen tegen stikstofplannen

“Het kabinet lijkt totaal de weg kwijt”, zo zeggen de CDA-afdelingen rondom de Brabantse en Limb...